Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új mentőautó állt munkába a koraszülöttekért
2023. feb. 22. szerda | Zalaegerszeg
Új mentőautó állt munkába a koraszülöttekért
Új mentőautó segíti a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkáját. Az országban egyedülálló felszereltségű gépjárművet hivatalosan a szervezet jótékonysági bálján adták át. A szakemberek 2010 óta 1500-nál is több esetben mentettek koraszülötteket, ezzel az autóval lehetőségük nyílik az ikerbabákon is segíteni.

2010 óta az alapítvány működése alatt a speciális mentőautójuk 250 ezer kilométert tett már meg. Az új jármű beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta 100 millió forinttal. A gépjármű különlegessége, hogy egyszerre két inkubátort is tud szállítani, így például egy ikerszülés esetén is késedelem nélkül tudják eljuttatni a babákat a kórházba. Az egyik inkubátorban a legmagasabb műszaki és orvostechnológiai követelményeknek megfelelő ellátás biztosítható, míg a második, hordozhatóban pedig az úgynevezett szubintenzív szintű. Erre hazánkban korábban nem volt lehetőség, hangsúlyozta a szervezet alapítója Dr. Gárdos László.

„Ami még azt gondolom, hogy egyedülálló, hogy egy olyan svájci gyártmányú lélegeztetőgép került ebbe beszerelésre, amely gyakorlatilag minden lélegeztetési módot, ami jelenleg a legfejlettebb nyugat-európai vagy Egyesült Államokbeli centrumokban létezik, tudja. Mind a hagyományos lélegeztetést, mind a gyengéd lélegeztetést, ahol nincs intubálva, nincs cső dugva a betegbe, mind egy nagy frekvenciás lélegeztetésnek hívott speciális lélegeztetést. Harmadsorban egy olyan hordággyal is fel lett szerelve, ami kis túlzással majdnem ember nélkül is kijön a mentőautóból.”

Hazánkban minden 12. csecsemő idő előtt érkezik. Az átadón a jövő legfontosabb célkitűzéseiről az új elnök, Nagy András számolt be. Kiemelte, nagyon fontos a szervezetnél a gyorsaság, az aktivitás vagy az autók készenléte.

„Azt gondolom, hogy prioritás lesz az elkövetkezendő időszakban, hogy a családok számára is komfortossá tudjuk tenni gyakorlatilag a beteg vagy koraszülött gyerekekkel történő együttélést. Tehát az inkubációs lehetőséget kibővítsük olyan eszközökkel, ami a gyerekekkel történő együttlakást lehetővé teszi a szülők számára. Illetve egy olyan parkot tudjunk létrehozni, amelyik szabadidős tevékenységbe is a rehabilitáció része lenne.”

A bálon adták át az alapítvány elismeréseit is. Lelkes segítő díjat kapott Tóth Anikó védőnő. Tündérkéz díjban részesült Maár Andrea Zsófia, Vargáné Németh Krisztina, illetve Zsohárné Németh Tünde ápolók. A Gyógyító mosoly plakettet dr. Beregszászi Andrea kapta.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2021. okt. 25. hétfő 11:18 | Zalaegerszeg/Keszthely
A „Másodszor is célba érünk” című megmérettetést ötödik alkalommal szervezték meg.
| 2020. jún. 26. péntek 14:24 | Balatonfüred
A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt jármű már szombattól szolgálatba áll a Balatonnál.
| 2020. ápr. 3. péntek 16:25 | Keszthely
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
| 2016. ápr. 15. péntek 15:35 | Keszthely
Eszközvásárlásra és karitatív tevékenységre kívánják fordítani a támogatásokat.
| 2024. máj. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Az Aktív Aranykor elnevezésű program keretében szervezett tavaszköszöntő bált Keszthely önkormányzata.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.