Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / 25 éves lett a Felfénylő szavak szavalóverseny
2023. már. 10. péntek | Keszthely
25 éves lett a Felfénylő szavak szavalóverseny
Jubilált idén Keszthelyen a Felfénylő szavak szavalóverseny. A 25. regionális megmérettetésre három vármegye 85 diákja jelentkezett. Az eseménynek továbbra sem a versengés a célja, hanem az, hogy a sajátos nevelési igényűek is megmutathassák a nagyközönség előtt is tehetségüket.

Szép számmal választottak verseket kortárs költők tollából a felkészítők a fiataloknak. Mentovics Éva, Németh Andrea, Szalai Borbála költeményei is felcsendültek a Felfénylő szavak szavalóversenyen. Természetesen a klasszikusok versei közül is választottak. A diákok nagyon felkészülten érkeztek a megmérettetésre. Többen voltak már hasonló rendezvényeken, sőt olyan is akadt, akinek ez volt az utolsó lehetősége, mivel utolsó éves az iskolában.

„A Szabó Lőrinc: Rádió című versével készültem. Ez volt éppen az utolsó szavalásom most már. Most már azért jól sikerül, volt a Bárczi suliban is szavalás, az is jó volt, ott is első lettem. Most már végzős vagyok a suliban, most már készülni fogok valami munkára, elmegyek dolgozni. Tegnap a szalagavatón is elszavaltam a verset, nagyon klassz volt.” - mondta el Major Máté.

A diákok tanulásban, valamint értelmileg akadályozott kategóriában mérettethették meg magukat A tanulók egytől egyig nagyon szeretnek verset mondani. Szívesen áldoznak arra időt, hogy megtanuljanak egy-egy költeményt és elő is adják

„Petőfi Sándor: Reszket a bokor, nekem tetszett a vers.”  - osztotta meg Bogdán Csaba.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, a tapasztalat ugyanis az, hogy évről évre ügyesebbek a fiatalok.

„Mindig nagy élmény nekem eljönni, meghallgatni a verseket. Én főleg érzelmileg figyelek a versekre. Aszerint pontozok, hogy rám hogy hat. És mindig elcsodálkozom, hogy sérült gyerekek olyan hosszú verseket meg tudnak tanulni és néhány tanuló olyan szépen, átéléssel tudja mondani, hogy most is az egyik tanulónál szinte könnyekre fakadtunk.” - fogalmazott Nagy Mária.

A Felfénylő szavak szavalóversenyt 25. alkalommal szervezték meg a Zöldmező Utcai Általános Iskolában. A megmérettetésnek nem a versengés a célja, hanem az, hogy teret engedjenek a fiataloknak a szereplésre. Mellette a fejlesztésükre is jó hatással van a lehetőség.

„Megtanulni egy verset, annak megtanulni, hogy mit szeretett volna a költő mondani, vagy mit fejez ki, saját magukba úgy feldolgozni, hogy azt át tudjuk adni, el tudjuk mondani, ez nagyon segíti abban a gyerekeket, hogy az önkifejezésben eredményesebbek, hatékonyabbak legyenek. Az, hogy kiállnak egy zsűri elé és a szavalás után megtapsoljuk őket, pozitívan megerősítést kapnak abban, hogy ők ügyesek.” - osztotta meg Krasznai Tamásné intézményvezető.

Minden résztvevő ajándékot kapott a szavalást követően. Egy felajánlásnak köszönhetően tolltartóval és emléklappal is gazdagodtak a diákok. Bár országos megmérettetés már nincsen, a regionális rendezvényt fontosnak tartják továbbra is az intézményben, így jövőre is várják a lelkes fiatalokat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Keszthely
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
Magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról a diákok.
| 2023. nov. 17. péntek 17:49 | Keszthely
Ki mit tud, pályaorientációs nap és osztályvetélkedők színesítették az idei közgáz hetet.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:15 | Sármellék
Bulgáriai gyerekek vendégeskedtek Sármelléken.
| 2023. aug. 30. szerda 15:31 | Keszthely
A szervezőknek az volt a célja, hogy megismertessék a várost, az iskolát az új tanuló.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
A szomszéd vár
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
A szomszéd vár
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.