Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / J vagy ly? Helyesíró területi versenyt rendezett a Ranolder Iskola
2024. szep. 26. csütörtök | Keszthely
J vagy ly? Helyesíró területi versenyt rendezett a Ranolder Iskola
Helyesíró területi versenyt rendeztek a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában. A keszthelyi és térségi iskoláknak hirdették meg a megmérettetést, két korosztályban. A kihívásra 21 fiatal nevezett.

J és ly közötti különbség, a helyes elválasztás, hiányzó írásjelek behelyettesítése, vagy az igealakok használata is szerepelt a feladatok között. Két korcsoportban mérettették meg magukat a diákok. Az 5-6-osok és a 7-8-osok külön-külön feladatlapot kaptak. A fiatalok várták ezt a versenyt, volt, akinek nem ez volt az első. Belák Áron tavaly a Csány-Szendrey Általános Iskolában rendezett eseményen vett részt. 

„Elég jó helyezést értem el. Szóval úgy gondoltam, hogyha az én iskolámban van egy verseny, akkor azon is indulok.”

A fiatalok úgy gondolják, nem nehéz a magyar nyelvtan. Ha valaki megérti és megtanulja a szabályokat, akkor könnyen elsajátíthatja a helyesírás alapjait. Vallják, mindig akadnak olyan szavak, melyeket sokan rosszul írnak le, de gyakorlással ezeket is meg lehet tanulni. A versenyre leginkább olyanok jelentkeztek, akik úgy érezték, hogy bátran ki merik tölteni a feladatlapot. 

„Úgy gondolom, hogy jó helyesíró vagyok. Igazából más nem is akart jelentkezni, de úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség felvételire is, meg úgy alapból.” - osztotta meg Keresztes Dóra.

A magyar helyesírás négy alapelven nyugszik: a szóelemző, a hagyományos, az egyszerűsítő és a kiejtés szerinti írásmódon. Sokaknak okoz problémát a két j közötti különbség, a külön- és egybeírás szabályai vagy az elválasztás. Ezért is gondolták a pedagógusok, hogy ezek szerepeljenek a feladatlapon. 

„Úgy gondoltuk, hogy ezt a versenyt így év elején azért rendezzük meg, hogy a gyerekek egy kicsit belerázódjanak a nyár után. Örültek sokan, pozitív visszajelzést kaptunk a városból. Több iskolának a képviselője itt van. Sajnos valakik nem reagáltak, nem jöttek el, de nagyon örülünk, hogy vannak és még mindig sok gyereket érdekel a magyar nyelvtan.” - fogalmazott Dr. Sipőczné Miglierini Guiditta, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa.

Összesen 21 tanuló jelentkezett a Ranolder Iskola első alkalommal rendezett versenyére. Az eredményhirdetés október 2-án várható. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. okt. 22. kedd 19:15 | Keszthely
Sminkversenyt hirdetett a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.
| 2024. okt. 22. kedd 19:15 | Keszthely
9 korcsoportban mérhették össze tudásukat a résztvevők.
| 2024. szep. 25. szerda 19:15 | Keszthely
A szervező Keszthelyi Túravitorlás Club célja, hogy minél több rangos versennyel irányítsa a figyelmet a nyugati medencére.
| 2024. szep. 11. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Megrendezték a már hagyománynak számító őszi horgászversenyt
| 2024. szep. 2. hétfő 19:15 | Keszthely
Nemzetközi szenior versenyen mérték össze tudásukat a teniszsport szerelmesei Keszthelyen. Huszonöt országból több, mint kétszáz versenyző érkezett.
00:00
Képújság
06:00
Hargita TV
06:21
06:23
Kukkantó
06:46
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2024
08:15
Diagnózis
08:54
Savaria Filmfesztivál
09:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.