Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zenés ünnep a testvértelepülésekkel
2024. aug. 20. kedd | Karmacs
Zenés ünnep a testvértelepülésekkel
Határokon átívelő zenei program volt Karmacson. Augusztus 19-én és 20-án két testvértelepülés – Csíkszentsimon és Lichtenau – küldöttségét látták vendégül. A Szent Anna téren osztrák fúvósok, a templomban pedig környékbeli muzsikusok léptek fel. A programot a Szent Anna Baráti Kör Egyesület szervezte a Magyar falu program segítségével.

Osztrák dallamok töltötték meg Karmacson a Szent Anna teret. A lichtenaui fúvósok széles repertoárja osztrák nemzeti daraboktól kezdve a modern zeneművekig terjed. A sok fiatalt és hölgyet a soraiban tudó társaság örömmel jött el Karmacsra. 

Nagyon jól érezzük magunkat. Már reggel, 7 órakor elindultunk, hogy ide érjünk. Most játszunk, nagyon örülünk, szép ez a hely – nyilatkozta a fúvósok karmestere, Gregor Mistelbauer.

A 2500 lakosú Lichtenau Alsó-Ausztria tartományban fekszik, 300 kilométerre Karmacstól. Önkormányzatukhoz 18 másik falu tartozik, óvoda, iskola és zeneiskola működik náluk. 32 éves a testvértelepülési kapcsolat. 

A régi barátságot frissítjük fel a mai nap. Nagyon örülünk, hogy újra találkozhatunk régi ismerőseinkkel – fogalmazott Andreas Pichler polgármester. 

Karmacs másik testvértelepülése Csíkszentsimon. 2004-ben, Targuba Árpád néhai polgármestersége idején kezdeményezték a partnerséget.  A székely kapcsolat az utóbbi években gyengült, a nemzeti ünnep idejére szervezett találkozó ezt hivatott erősíteni. 

„Targuba Árpád rengeteget tett ezen kapcsolatért, persze mi is próbáltuk ugyanezt viszonozni. Székelyföldi lehetőségekhez mérten kijártunk, megértettük az idők szavát és kulturális téren is próbáltuk ezt tartani, valamint honismeret, történelmi jellegzetességek, a  vidék, hogy jobban ismerjük meg egymás kultúráját. Hiába hogy egyek vagyunk, de Székelyföld és Magyarország között azért vannak történelmi eltérések” - nyilatkozta Fábián László, a falu korábbi polgármestere.  

A tér mellett a templomban is zenei produkciókat hallhatott a közönség. Karmacson 2011-ben alakult a Szent Anna Baráti Kör Egyesület. Az akkori 11 fős tagság már négyszeresére nőtt. Alapvető cél az volt, hogy a határon túl élő magyarsággal jó kapcsolatot alakítsanak ki. Ez túlnőtte magát az osztrák Lichtenau településsel. A zenés testvérvárosi programot direkt az államalapítási ünnephez igazították. 

Bányai László, az egyesület elnöke: „Összedugtuk a fejünket és azon gondolkoztunk, hogy mit adhatunk Karmacs lakosainak, akkor jött az az ötlet, hogy a zene egy nagyon jó kapocs, ami határokon átívelő lehetőség ahhoz, hogy meg tudjuk hívni a barátainkat – úgy Csíkszentsimonból, mint Ausztriából, Lichtenauból – és ezáltal próbáltuk a zenét és a lelket összehozni. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, mert a zenének nincsen nyelve, a zenét mindenki érti, a zene maga egy művészet.”

A Szent Anna Baráti Kör Egyesületnek a testvértelepülési kapcsolatok ápolása mellett fontos célja, hogy a nemzeti- és vallási ünnepeken aktívan részt vegyenek és a fiatalokat is bevonják a falu közösségi életébe. A határokon átívelő fúvószenekari találkozót a Magyar falu program pályázati támogatásával tudták megszervezni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2021. jan. 7. csütörtök 19:06 | Karmacs
Több fejlesztés az idei évre csúszott át Karmacson is.
| 2019. aug. 19. hétfő 14:44 | Karmacs
Több lépcsőben, számos forrásnak és támogatónak köszönhetően újult meg 1862-ben épült templom.
| 2019. ápr. 11. csütörtök 15:54 | Keszthely
A szeptemberi özönvízben károsult települések közül még csak Cserszegtomaj kérelmében született döntés.
| 2017. máj. 30. kedd 12:01 | Keszthely
Több települési rendezvényt is támogat a megyei könyvtárral együttműködve a Fejér György Városi Könyvtár
| 2018. aug. 8. szerda 10:51 | Zalaszántó
Új testvér településsel vigadtak Zalaszántón.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.