Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A NAV is figyelmezteti az ingatlan-bérbeadókat
2024. aug. 15. csütörtök |
A NAV is figyelmezteti az ingatlan-bérbeadókat
A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően júliusban és augusztusban keresnek legtöbben albérletet. A bérbeadóknak több szabályra hívja fel a figyelmét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Többek között azt is hangsúlyozzák, hogy az ingatlan-bérbeadásából származó jövedelemről jövőre maguknak kell az adóbevallásban szerepeltetni az összeget a kiadóknak.

A felsőoktatásba felvételt nyert fiatalok ebben az időszakban rohamosan kutatják fel az albérleteket, ez pedig erősíti a keresletet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint viszont az albérletszezon újdonsága, hogy a magasabb bérleti díjak miatt sok diák kivár. Budapesten ugyanis 250 ezret is elkérhetnek havonta a tulajdonosok. A vármegyeszékhelyek közül Debrecen a legdrágább 230 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Kaposvár 110 ezer forintos átlag lakbérrel. Győrben 190, Szegeden 160, Pécsett pedig 150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal lehet számolni. Az albérletkereső szezon kapcsán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hosszú távú lakáskiadás legfőbb szabályaira hívja fel a figyelmet. Ez mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek jelentős információ. 

„A bérlőnek a bérbevett lakásról mindig legyen írásban rögzített lakásbérleti szerződése, ami a bérleti feltételeket is tartalmazza. A havi lakbér készpénzben történő kifizetésekor mindig érdemes átvételi elismervényt kérni. A legegyszerűbb azonban, hogyha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a bérleti díj megnevezést. A lakáskiadáshoz a bérbeadónak nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak nem végez valamilyen  adószámhoz köthető tevékenységet." - hívta fel a figyelmet Joó Hilda a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

A NAV azt is hangsúlyozza, hogy amennyiben a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. 

„Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételből levonhatók az igazolt költségek. Az így kapott összeg lesz majd az adóköteles jövedelem. A másik lehetőség, hogy a teljes bevétel 90%-át kell jövedelemnek tekinteni és ez után kell majd a személyi jövedelem-adót megfizetni. Ebben az esetben nem kell számlával igazolni a költségeket. Az adó mértéke a jövedelem 15%-a. Az adóelőleget negyedévenként kell megfizetni.” - tette hozzá Joó Hilda.

Az ingatlan-bérbeadásából származó jövedelemről a NAV-hoz nem érkezik kifizetői adatszolgáltatás, ezért ezt jövőre a 2024. évi bevallási tervezetben a bérbeadóknak majd maguknak kell feltüntetni ingatlan bérbeadásból származó jövedelemként. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített tervezeteket.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Keszthely
A magánszemélyek jóvá nem hagyott tervezetei május 21-én automatikusan bevallássá válnak.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Keszthely
Az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A befizetési határidő változásáról mindenki határozatot kap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.
| 2024. feb. 29. csütörtök 17:18 | Keszthely
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.