Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
2023. már. 17. péntek | Keszthely
Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
Az idén 64 szabadtéri tűz keletkezett Zala vármegyében, a leégett terület nagysága pedig 32 futballpályát tesz ki. A Katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet a körültekintő égetésre, azonban így is sok a baleset. Fontos tudni, hogy a szabadtéri tűzrakást sok településen – így Keszthelyen is – önkormányzati rendelet szabályozza.

Az elmúlt időszakban és a tavalyi évben is több esetben riasztották nádastűzhöz a lánglovagokat. Ezek az esetek részben spontán keletkeznek, máskor viszont egy eldobott cigarettacsikk vagy szándékos gyújtogatás okoz bajt. A szabadban keletkezett tüzek többsége azonban a zöldhulladék égetésére vezethető vissza. A tűzoltók azt tanácsolják, hogy ha lehet, komposztáljunk, de ha mégis tüzet gyújtunk, akkor legyünk körültekintőek.

„Mindig csak akkora tüzet rakjunk, ami kezelhető. Egyedül soha ne csináljuk ezt, hogyha bajba kerülünk, nem lesz, aki megmentsen, nem lesz, aki felhívja a 112-t adott esetben. Tehát mindenképpen kezelhető méretű tüzet rakjunk, ketten legyünk a helyszínen, legyen nálunk mobiltelefon, hogy szükség esetén a tűzoltóságot azonnal tudjuk hívni a kárhelyre. Legyen a helyszínen készletezve, ha más nincs, akkor oltóvíz, néhány vödör víz, olyan kéziszerszámok, amivel a tüzet el tudjuk oltani, meg tudjuk akadályozni, hogy továbbterjedjen.” - tájékoztatott Bangó Szilárd tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Elsődleges szabály, hogy csak szélcsendes időben gyújtsunk tüzet, és ha feltámad a szél, akkor azonnal fejezzük be az égetést. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig győződjünk meg arról, hogy maradéktalanul eloltottuk. Keszthelyen önkormányzati rendeletbe foglalták, hogy belterületen avart és kerti hulladékot égetni tilos. Külterületen október 1-e és április 30-a között lehet ilyen célból tüzet gyújtani.

„Kerti hulladék és avar elhelyezése kapcsán a rendeletnek a fő szabályozása az, hogy a komposztálást alkalmazzuk. Akinek komposztálásra nincs lehetősége, nekik a KETÉH telepen van arra lehetőség, hogy a kerti hulladékot, avart térítésmentesen leadhassák, természetesen lakossági mennyiségben. A keszthelyieknek térítésmentességre akkor van lehetőségük, hogyha tudják igazolni a személyazonosságukat, a lakcímüket, illetve tudják igazolni azt, hogy a hulladékszállításra vonatkozó díjat befizették.” - emelte ki Dr. Gábor Hajnalka, Keszthely jegyzője.

Fontos tudni azt is, hogy tábortüzet csak az arra kijelölt helyen lehet gyújtani, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A katasztrófavédelem azt tapasztalja, hogy az elmúlt 10 évben ugyan a szabadtéri tüzek száma nem, de a leégett terület nagysága csökkenő tendenciát mutat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
Idén már csaknem harminc helyszínre riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűz miatt.
| 2023. okt. 20. péntek 17:13 | Keszthely
Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában ennek veszélyeivel.
| 2023. jún. 23. péntek 15:45 | Keszthely
A nyári meleg az ebeket is megviseli, a forró aszfalton pedig könnyen sérüléseket szerezhetnek.
| 2022. júl. 7. csütörtök 18:18 | Keszthely
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem győzi felhívni a figyelmet erre.
| 2022. ápr. 7. csütörtök 16:16 | Zala megye
Az elmúlt egy hónapban csaknem 130 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri avgy lakástüzekhez.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.