Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A vidéki életbe leshettek be a fiatalok
2024. aug. 1. csütörtök | Keszthely
A vidéki életbe leshettek be a fiatalok
Állatetetés, kézműves foglalkozások és játék is szerepel a Kismajorgazda tábor repertoárjában. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely programja évek óta nagyon népszerű a gyerekek körében, a helyek már tavasszal beteltek. A táborban lehetőség van testközelből találkozni az állatokkal, emellett a kiállításban is nagyon sokat tanulnak a fiatalok.

Minden reggel eligazítással kezdődik a majorban. A táborozókat három csapatra osztották, és mindenki megkapta a maga feladatát. Először az állatok eledelét kellett összegyűjteniük, lucernát és szalmát hordtak a fiatalok. A gyerekek nagyon lelkesen dolgoznak, hiszen nagyon szeretik az állatok közelségét. 

„Azért jó egyrészt, mert nagyon sokat lehetünk az állatokkal és a legjobb barátaimmal is, mert velük jöttem. Itt megtanítanak foglalkozni az állatokkal, mert a mostani világban már nincsenek udvarokon, csak ritkán.” - mondta egy táborozó, Darabos Darinka.

Egy gazdaságban nagyon sok a munka és a feladat, de azért az állatok simogatására is találtak időt a fiatalok. Füge, a szamár kifejezetten szereti, ha foglalkoznak vele, de a nyuszik is örülnek a társaságnak. A gyerekeknek az sem okoz problémát, hogy kitakarítsák a libák úsztatóját vagy a tyúkok ketreceit. Minden feladatot nagyon szeretnek.

„Rengeteg szabad foglalkozás van, azt nagyon szeretem, hogy nem kötött. Az állatokkal foglalkozunk, meg kézműves foglalkozások is vannak, meg az állatmúzeumban is mesélnek.” - tette hozzá egy másik táborozó, Litavecz Olívia.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely önmagában is jó lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek egy gazdaság életével. A táborokban azonban lényegesen több időt töltenek az intézményben, és részt vehetnek a különböző munkafolyamatokban. Arra is van lehetőségük, hogy alaposan megismerjék a kiállítást, így a gyerekek játszva tanulhatnak.

„Szoktunk számháborúzni, az az egyik favorit, azt is itt lent, azt nagyon szeretik. Délután pedig fölmegyünk a hűvösbe, a kiállításokat végig szoktuk járni. Ahhoz vannak feladatlapok, mindig szereznek új tudást az állattenyésztési kiállításban. A szarvasmarhák, a juhok és a sertések életéről szoktunk beszélgetni, és vannak kézműves foglalkozások. Aztán gyűjtöttünk almát, most almát aszalunk, reméljük holnapra kész is lesz.” - tájékoztatott Lehmann Ágnes múzeumpedagógus.

A kiállítóhelyen az egész nyár a táborokról szól. A kismajorgazda tábor mellett nagyon népszerű a majorbéli kaláka, erre is sokan jelentkeznek. Itt elsősorban a népi kismesterségekre helyezik a hangsúlyt. A táborok mellett programokat is szerveznek, ezekre is várják az érdeklődőket. A táborokat pedig jövő tavasszal ismét meghirdetik.

„Már márciusban meghirdettük az időpontokat, és szokás szerint néhány hét alatt beteltek. Annyira népszerű a kismajorgazda tábor, hogy már évek óta ezt is meghirdetjük a majorbéli kaláka tábor mellett. A majorbéli kalákán idén újdonság, hogy a gyapjúfeldolgozásra helyezzük a hangsúlyt, egészen a birkanyírástól kezdve követjük végig a folyamatot, és nagyon sok kézműveskedés van a tábor során, szőnek a gyerekek és nemezelnek.”  - emelte ki Rajnai Virág Éva, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

A majorban már készülnek az őszi programokra is, ezúttal is lesz esemény a Kulturális Örökség Napján, valamint a Múzeumok Őszi Fesztiválján is.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

| 2024. aug. 23. péntek 19:15 | Keszthely
A Mária Rádió programjának résztvevői kipróbálhatták a műsorvezetést és az operatőrködést is a stúdióban.
| 2024. aug. 9. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Csütörtökön kezdődött Gyenesdiáson a felnőtt fafaragó tábor. Három napon át tizenhárom szakember dolgozik a Kárpáti Korzón megrendezett táborban.
| 2024. aug. 8. csütörtök 19:15 | Keszthely
Potápi Árpád János államtitkár tartott előadást Keszthelyen a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány táborában.
| 2024. aug. 8. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
Az Országos Polgárőr Ifjúsági Tagozat 10 éve szervezi a Balaton mellé a fiatalok oktatási és kikapcsolódási programot.
| 2024. aug. 7. szerda 19:15 | Keszthely
Az idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon című tábort az Alkotóházban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.