Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Fuvola határok nélkül
2024. júl. 26. péntek | Keszthely
Fuvola határok nélkül
Fuvolatábor zajlik Keszthelyen. A programra az ország több településéről és a Vajdaságból is érkeztek résztvevők. A fiatalok napjai zenével telnek, azonban nem csak ők játszanak, számos hangszeres programra is ellátogatnak az egy hét során. A tábort fellépéssel zárják a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

A templomban is próbáltak a résztvevők. A tábort Fülep Márk fuvolaművész vezeti, aki nem először szervezett ilyen programot. A többszörös Artisjus-díjas alkotó célja, hogy olyan fiatalokat szólítson meg, akiknek szívügyük a zene, és vállalják, hogy a nyári szünetben egy héten keresztül gyakorolnak. A táborban több művet megtanulnak, és lehetőségük van megmutatni tehetségüket a közönségnek. 

„Én nagyon jól érzem magam először is azt mondom. A napok tele vannak különböző programokkal, történésekkel, és alapvetően nagyon gazdag a munka is.” - mondta egy résztvevő, Tolic Aleksandra.

Azok, akik hangszeren játszanak, pontosan tudják, hogy a nyári szünet sem jelent kibúvót, folyamatosan gyakorolni kell. Ez a tábor nagyon jó lehetőséget ad erre, ugyanakkor arra is, hogy a résztvevők tanuljanak egymástól, megosszák egymással a tapasztalataikat. Az egy hét alatt kapcsolatokat is építenek, sokszor barátságok is születnek. Varga Endre keszthelyi zenepedagógus nem először csatlakozott a programhoz, az idén improvizációt és kamarazenét tanít a fiataloknak.   

„A gyerekeknek nagyon nagy élmény az, hogy együtt vannak, együtt zenélnek, közös programjaink vannak, remek koncertek. Ők is játszanak, tehát aktívan be vannak kapcsolva a zenei előadásba. Emellett nagyon jó programokat, koncerteket látogathatnak ezen a héten. Orgonakoncertet, jazz koncertet, lesz egy kis kerti party, ahol ők adják elő a kis darabjaikat, és a záró koncert a templomban egy nagy élmény lesz mindenkinek.” - tájékoztatott Varga Endre zenepedagógus.

A tábor elsősorban a fuvolázásról szól, naponta több órán keresztül gyakorolnak a résztvevők. Mindenki 3-4 kamaradarabot, 3-4 zenekari művet játszik, illetve egy darabot orgonakísérettel adnak elő. Fülep Márk olyan növendékeket hívott meg a programba, akik iskolai időn kívül is szívesen kezükbe veszik a hangszert. A gyakorlás mellett neves művészekkel találkozhattak a fiatalok, így például Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerzővel, Teleki Miklós orgonaművésszel és Bősze Ádám zenetörténésszel. 

„Ezeket mind magukkal viszik a tanítványok, és minden nap kapnak, vagy minden fél nap kapnak valami impulzust. Én úgy hirdetem ezt a tábort, és a híre is úgy terjed, hogy itt sok minden történik. Korábbi éveimben is ezen mindig igyekeztem, hogyha csináltam ilyen tábort – mert körülbelül a 15-nél járok – hogy úgy a vendégek, és a meghívott gyermekek és a vendégek között kapcsolódási pontokat találjak és azokat összehangoljam.” - emelte ki Fülep Márk Artisjus-díjas fuvolaművész.

A fiatalok tehetségéről a keszthelyiek és az itt nyaraló vendégek is meggyőződhetnek. Szombaton délután fél négykor, illetve vasárnap délben a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban adnak koncertet a táborozók.            

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 17. kedd 18:36 | Keszthely
Jubileumi koncertet adott Varga Endre a Balaton Színházban
| 2021. máj. 12. szerda 14:40 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola növendéke a dobogó harmadik fokára léphetett fel.
| 2024. júl. 26. péntek 19:15 | Keszthely
Augusztus 9-ig tart a GESZ nyári tábora.
| 2024. júl. 25. csütörtök 19:15 | Cserszegtomaj
Akciófestéssel és irodalmi esttel folytatódott a múlt pénteken kezdődött Művészek Szabad Alkotóközössége, a MŰSZAK programja.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Az irszág számos pontjáról érkeztek résztvevők, akik az idén a jászsági népviselettel foglalkoztak az Alkotóházban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.