Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szól a jazz Balatongyörökön
2024. júl. 26. péntek | Balatongyörök
Szól a jazz Balatongyörökön
Nyáron, ha csütörtök, akkor Balatongyörökön szól a jazz! A Balaton-parton, a templom melletti téren jazz-dallamok csendülnek fel hétről hétre. Tegnap este a Malek Andi Soulistic szórakoztatta a jazz rajongókat.

Igazi fiesta hangulat van július 13-tól csütörtök esténként Balatongyörökön. Egy jó ötlettel a jazz műfajt szerették volna meghonosítani a községben még 2008-ban. Egy, a településen élő zenészekből álló baráti társaság indította útjára a zenei programot."/ Nagyon szerettük volna meghonosítani ezt a műfajt, ahol élünk, ahol élek. A szomszédaimmal - Szeiler Gáborral és Varga Józsival döntöttünk úgy , hogy megpróbálunk egy ilyen rendezvényt létrehozni. Nagyon hamar melléállt az önkormányzat és az ő támogatásukkal egy nagyon színvonalas, nívós ,országosan ismert rendezvénnyé fejlődött."- adott tájékoztatást a főszervező, Varga Endre.

Az ingyenes fesztivál program a kezdetektől népszerű a térségben. Korra, nemre, megyére való tekintet nélkül , hetente egy alkalommal, mindenkinek szól a jazz a római katolikus templom melletti téren."Az az igazság, hogy az elején voltak azért kételyeink, még 16 évvel ezelőtt amikor elindult, de mivel egy alulról jövő kezdeményezés volt- tehát egy házibuliból nőtte ki magát, azt is lehetne mondani –, utána kialakult egyfajta törzsközönsége, nemcsak a helyiekből és a helyi nyaralósokból, hanem a környékbeli városokból ideérkező jazz rajongók esetében is. Azt hiszem, hogy ez a csütörtöki időpont, ez egy nagyon jó választás volt, mert hétvége nagyon telített a Balaton-parton. Nincsen olyan település, ahol nincsen valamilyen kulturális vagy zenei program, viszont a csütörtök esték egy kicsit üresek. Nálunk ez nagyon jól megtelt. Ez a kis tér a Jazz Fiestára látogatókkal."- nyilatkozta Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

A Jazz Fiesta júliusi programját a  Malek Andi Soulistic koncertje zárta.  A neves énekesnő és a Jáger Bandi jazz-zongorista együttműködéséből létrejött együttes, a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utaló nevet viseli.  Nem a klasszikus jazz művelői. Kiléptek a műfaj keretei közül, és mára szélesebb körben is kivételes népszerűségre tettek szert. A Malek Andi Soulistic koncertjei különleges hangzásúak és igazi örömzenélés van a színpadon. Balatongyörökön is különböző stílusban csendültek fel magyar népdal és népzene feldolgozások. De ismert sanzonok átiratait is hallhatta a közönség. A Balaton-parti rendezvényen, a csapatban perui vendégzenész is megcsillogtatta tehetségét, zenei tudását. Malek Andrea és zenész társai egy felemelő produktumot hoztak el a jazz rajongóknak."Más stílusokkal is megismerkedtem, mert szeretek tanulni, de valahogy ezt érzem olyan időtállónak és ráadásul a Malek Andi Soulistic formációval nyolcadik éve annyi mindent hozunk létre,ezzel az R &B , jazz, latinos ízzel, hogy öröm. Öröm az élet."- mondta el Malek Andrea Máté Péter és Emerton-díjas színésznő-énekesnő.

A New Orleans-i dallamvilág augusztus 1-jén a Keszthelyi Jazz Műhely koncertjével és  “boogie-woogie piano show” –val folytatódik.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.