Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vonyarci épületet is díjaztak
2023. már. 23. csütörtök | Balatonakarattya
Vonyarci épületet is díjaztak
Balatonhenyei lett az Év Balatoni Lakóháza. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti díjpályázatán Dénes György és Dénes Eszter munkáját ismerték el a legjobbnak. Keszthely környéki épületet is díjaztak, Vonyarcvashegyen a Cabin Balaton különdíjban részesült.

Vonyarcvashegyen található ez a modern kabinszállás. Béres Attila és Baráth Éva munkája a Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta meg. Az épülettel erdei környezetben nyújtanak kikapcsolódást a turistáknak. A megrendelő elképzelése az volt, hogy tájba illő, de szokatlan megoldással rukkoljanak elő.

„Az volt a célkitűzésünk, hogy léptékében a településbe illeszkedő legyen. Az alacsony tető, az, hogy szinte eléri a földet, az visszautal építészeti hagyományokra, például a nádtetős házaknál. De ez egy távoli példa, mégis valamilyen szinten segít abban, hogy beilleszkedjen a településképbe, mégis az volt, hogy egy teljesen szokatlan élményt nyújtson a vendégeknek, akik idelátogatnak.”

Az Év Balatoni Lakóháza egy balatonhenyei családi ház lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonszárszói D20 nyaraló kapta. Az Év Balatoni Középülete a Zákonyi utcai pavilonsor lett Balatonfüreden. A Somogy Megyei Építész Kamara különdíját a Légli borászatnak, a Balatoni Szövetség különdíját a Berek Világa Látogatóközpontnak, a Nők a Balatonért Egyesület különdíját pedig a balatonakarattyai református templomnak ítélték oda.

„Nagy öröm számomra valóban az, hogy vannak olyan értékek, amely nem csak lehetőség, hanem kötelességünk is megóvni és megvédeni. És ez a díjazás talán, ami ilyen lehetőséget ad. Én azt szeretném ebben is, hogy előbb-utóbb mindenkinek rang legyen ezen a pályázaton elindulni. Ha kirakhatja ezt a díjat, vagy valahol megjelentetheti, akkor az mindenféleképpen egy nagyon nagy pluszt jelent, a Balaton értékét jelenti.” - mondta el Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Év Balatoni Háza pályázatot ötödik alkalommal szervezték meg. Idén 23-an indultak el a megmérettetésen. Az előbírálatot követően 10 pályázóból választották ki a nyerteseket. A versenynek szemléletformáló célja van.

„Ez részben az építészeknek is egy ilyen szemléletformálás, de ugyanennyire az építtetők számára is. És ahogy egyre több építész érdeklődik a pályázat iránt és a sajtóból is egyre több laikus látja ezeket a díjazott épületeket előbb-utóbb tényleg hatással kell, hogy legyen az építészetre is.” - ismertette Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkár.

A nyolctagú bíráló bizottság több szempontot is figyelembe vett a versenyen. A Cél az volt, hogy az épületek példaértékkel bírjanak másoknak. A megmérettetést várhatóan jövőre is megszervezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Révfülöp
Kiosztották az Év Balatoni Háza 2023 díjait.
| 2023. dec. 8. péntek 16:17 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
| 2021. jún. 9. szerda 15:10 | Keszthely
Agy keszthelyi lakó- és egy középületet is díjazott a rangos zsűri az építészeti díjpályázaton.
| 2020. okt. 26. hétfő 11:03 | Keszthely
A tavalyi győztesekről készült képeket a Balaton Színház előtt tekinthetik meg az érdeklődők.
| 2020. már. 20. péntek 18:36 | Badacsonytomaj
A versenyzők három kategóriában - lakóépület, gazdasági épület, középület - indulhattak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.