Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Szent Erzsébet élete elevenedett meg
2024. jún. 7. péntek | Keszthely
Szent Erzsébet élete elevenedett meg
Az Árpádházi-királyleányokról, közülük is Szent Erzsébetről tartottak interaktív előadást a Csány-Szendrey Általános Iskola tanulóinak. A programot a Keszthelyi Nemzeti Kör szervezte. A rendezvényen a Musica Antiqua Együttes működött közre. A későbbiekben további királyleányok életét is bemutatnák a fiataloknak.

Az Árpád-házi királyleányokat, Erzsébetet, Margitot, Piroskát, Ágnest, Kingát és Jolánt mutatták be a csányisok segítségével a rendhagyó történelemórán. A Nemzeti Kör korábban a Sétáló utcára szervezett megemlékezést Európa védőszentje, Szent Erzsébet tiszteletére, ám úgy gondolták, most kifejezetten a diákok körében szeretnék népszerűsíteni a példamutató életű, könyörületes és nagylelkű hölgyeket. 

„A Musica Antiqua Együttest megkértük, hogy muzsikáljanak, talán érdekesebb a gyerekeknek. Azonkívül ismeretségi alapon. Ezek a gyerekek segítettek nekünk a Pilvax kávéházban, eljöttek oda énekelni. És azt gondoltuk, hogy valami módon megjutalmazzuk őket, elhozzuk ezt a kis produkciót nekik, hátha tetszik az egész és egy kicsit meg is ismertetjük egy kicsit Szent Erzsébet életével őket.”  - mondta el Töttő Vilmosné szervező, a Nemzeti Kör tagja.

Az eseményen szó esett Szent Erzsébet életéről születésétől kezdve haláláig. Elhangzott, Erzsébet Európában közismert, közkedvelt személyiség, ezért tisztelik a kontinens védőszentjeként. Jóságáért, kedvességért békességteremtő készségéért, a megpróbáltatások idején béketűréséért, Istenfélelméért, a szegények és betegek gondozásáért már életében szentként tiszteltek. Sírja zarándokhellyé vált, ahol betegek csodás gyógyulása következett be. Hűséges, szerető feleség, példamutató anya és áldozatkész betegápoló volt. A programon két népdal is felcsendült, mely nevéhez köthető. Az Árgyélus kismadarat a legenda szerint dadája énekelte neki sokszor, a Madárka madárkát pedig halálos ágyán dalolta. Ezeket a csányisok is megtanulták. 

„Nagyon szeretik a gyerekek a népdalokat. Éppen ezért könnyű volt készülnünk erre a rendezvényre. Általában, főleg alsó tagozatban könnyen megnyerjük a gyerekeket dalokkal, versekkel mesékkel. Így pont ezért nem okozott ez nehézséget. A virágénekek, madarakról szóló dalok mindig nagy élvezetet jelentenek nekünk.” - osztotta meg Gyulassyné Nagy Henriett pedagógus.

Az esemény végén minden osztály kapott egy-egy tálca „Erzsébet-süteményt”. Ez is arra utalt, hogy a szent sokaknak adományozott szívből. A Nemzeti Kör a későbbiekben is szívesen szervez hasonló rendezvényt a többi királylány életéhez kapcsolódóan. Úgy vélik, méltatlanul elfelejtődtek azok a hölgyek, akik életükkel példaként állhatnak előttünk. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2023. júl. 26. szerda 17:29 | Alsópáhok
A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tárlatát az országban és határon túl is bemutatják.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
Idén is megszervezték a Wass Albert 24 órás maratont.
| 2023. dec. 8. péntek 15:34 | Keszthely
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
| 2023. júl. 5. szerda 17:49 | Keszthely
A keszthelyi csoportok méltó módon állítanak emléket a magyarság múltjának meghatározó eseményei előtt.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.