Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Pacsirta Dalfesztivál
2024. ápr. 5. péntek | Gyenesdiás
Pacsirta Dalfesztivál
Igazi tavaszi délelőtt volt a Gyenesdiási Óvodában. Tizenharmadik alkalommal adott helyszínt a gyermekintézmény a Pacsirta Gyermekdalfesztiválnak. A kis óvodások énekversenyére 53 dalos gyermek érkezett Gyenesdiásra. Produkcióikat szakmai zsűri értékelte.

Csengő hangú, dalos kis pacsirták éneke töltötte be Gyenesdiáson az óvoda nagytermét. Évek óta tavasszal rendezik meg a Pacsirta Gyermekdalfesztivált, ahová zalai óvodákból várták a gyermekeket."Több mint kilenc településről érkeztek ebben az évben. 52-53 gyermek jelentkezett. Nálunk ez már hagyomány. Tizenhárom éve elindították ezt a programot és azóta úgy érezzük,hogy ápolni kell a hagyományokat és teret adni azoknak a gyerekeknek akik szeretnének megnyilvánulni a zenei nevelés területén."- adott tájékoztatást az intézmény vezetője, Világos Csabáné.

Szóló, duó és kisegyüttes kategóriákban zajlott a fesztiválprogram. Bár a kicsik hozzászoktak a közönséghez, akadt olyan gyermek, aki kicsit félve állt ki a publikum elé. De olyan kisóvodás is volt, aki elmondta, hogy kivel készült a fesztiválra."A Lilivel- Mit énekeltél?- A Kőrösi kerepesit..meg a kertem alatt."- mondta a kis Szalai Liza.

A kicsik két gyermekdalt vagy népdalt énekeltek. Mindenki kíváncsi volt a társa előadására. Volt, aki óvó nénije, vagy édesanyja ölében ülve hallgatta a produkciókat.A kis Áron ovis társaival Vonyarcvashegyről érkezett a gyenesdiási oviba. Őt is elkísérték szülei."Nagyon-nagyon fontos számunkra a magyar népdaloknak a szeretete és ő már egészen kiskorától kezdve nagyon-nagyon örömmel hallgatta mindig hiszen minden este én lefekvéskor énekeltem neki nagyon-nagyon sokat. És nem tudom, hogy innen indult-e ki a szeretete a zenéhez vagy az óvoda is gondolom rásegített erre."- mondta a kisfiú édesanyja Miha Sarolta.

A kicsik előadását hallgatva a szakmai zsűri örömmel nyugtázta, hogy családokban generációk átadják egymásnak a tudást, a hagyományokat."Ez nem egy természetes öröklési folyamat. Tehát valószínűleg,hogy akiknek a szülei ill. talán nagyszülők generációig is visszamehetünk,érintettek ebben a mai versenyben. Azok a gyermekek, akik most itt vannak, ők ebből hallottak,hallhattak, olyan élményeket szerezhettek, amelyek itt jelen pillanatban megmutatkoznak. S értelemszerűen az óvoda jelenléte is nagyon fontos, mert ők egy talán rendszeresebben találkoznak a gyermekekkel és nagyobb lehetőséget teremtenek arra, hogy a foglalkozásokon ezt a fajta tudásukat rendszerezzék."- mondta el ifj. Horváth Károly, a zsűri elnöke.

A bájos kis előadások értékelésénél a zsűri pontozta az intonációt, a közvetítést mutató kiállást és a korosztálynak megfelelő dalválasztást.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2023. már. 31. péntek 15:09 | Gyenesdiás
Óvodások fakadtak dalra Gyenesdiáson.
| 2022. ápr. 8. péntek 17:56 | Gyenesdiás
11. alkalommal szervezték meg a Pacsirta Gyermekdal Fesztivált Gyenesdiáson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.