Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Virágvasárnapot ünnepeltek a Kármelita Bazilikában
2023. ápr. 3. hétfő | Keszthely
Virágvasárnapot ünnepeltek a Kármelita Bazilikában
Pálmaágakkal és körmenettel ünnepelték a virágvasárnapot a Kármelita Bazilikában. A keresztény katolikus országokban ez a nap kiemelten fontos ünnep, melyre gazdag hagyománykincs is épül. Ezen a napon szokás a barkaszentelés is, amely a rontástól és a betegségtől védi meg az embereket.

A templom előtt szentelte meg a barkaágakat Mezei András plébános. A barka Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékezteti a híveket. A tömeg ugyanis királynak kijáró tisztelettel, pálmaágakkal üdvözölte Krisztust. Itthon a pálmát helyettesíti a könnyebben hozzáférhető barka.      

„Virágvasárnap lényegében a kereszténység legnagyobb ünnepe. Lesz húsvét, és Jézus szamárháton be fog vonulni Jeruzsálembe, üdvözli a népét. Nálunk barka van, ott pálmafa, és üdvözli a népét, és megkezdődik a nagyhét.” - mondta egy résztvevő, Negofivárné Margit.

A Kis Szent Teréz Plébánián a hagyományos barka mellett pálmaágakkal is megidézték Krisztus bevonulását. A katolikus egyházban már az első századoktól felelevenítik ezt az eseményt. A hívek által hozott ágak megáldása bizonyíthatóan a 8. századra nyúlik vissza. Virágvasárnap azonban lelki felkészülés is a Nagyhétre és Krisztus szenvedéseire.

„Ez egy nagyon csodás dolog. Végül is véget ér a jövő hét végén az Úrjézus szenvedése. Ez a virágvasárnap, ez mindenkinek egy lelki felkészülést kell, hogy jelentsen. A nagyhétre való készületeket, viszont mindenkinek szeretném ajánlani, hogy a lelki megtisztulás, a gyónás, az egyéb lehetőségeknek a megtalálását.” - tette hozzá egy másik résztvevő, Kupovicsné Mária.

A virágvasárnapi nagymise előtt körmenetet is tartottak. A ministránsok énekszóval és pálmaágakkal a kezükben vezették a híveket az utcán. Az ünnepi körmenet arra emlékeztet, ahogy a bevonuló Jézust ünnepelte a tömeg. Megidézték azt a mozzanatot is, amikor a jeruzsálemi nép Jézus lábai elé fektette a pálmaleveleket.

„Sokan arra számítottak, hogy Jézus megváltja őket, a szabadító, az elnyomó rómaiaktól. De Jézus Krisztusnak a megváltása a bűn rabságából való megváltás. Ezzel egyidejűleg a mai nappal, virágvasárnappal elkezdődik a nagyhét ünnepélyes megnyitása, amely fájdalmas. Jézus Krisztus kínszenvedésének nagyhete, de nem a keresztnél maradunk, hanem a feltámadás dicsőségébe menetelünk.” - tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia vezetője.

A templomba érve a ruhaterítés szertartását is felelevenítették, amikor az emberek a bevonuló Jézus lábai elé terítették a ruhájukat. Ezt követően tartották meg az ünnepi szentmisét.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 25. hétfő 19:15 | Keszthely
Körmenettel egybekötött barkaszentelést tartottak Keszthelyen.
| 2021. már. 29. hétfő 12:07 | Keszthely
A nagyböjti időszak utolsó napján Jézus Jeruzsálembe történő bevonulására emlékeztek a katolikusok.
| 2019. ápr. 16. kedd 16:52 | Keszthely
Virágvasárnapi koncertre várták a zenekedvelőket a Helikon Kórus tagjai az evangélikus templomban.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ünnepi szentmisével és körmenettel tisztelegtek a Kármelhegyi Boldogasszony előtt Keszthelyen.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kármelita Bazilikában az égi és földi édesanyákat is köszöntötték, illetve elsőáldozást tartottak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.