Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rendeleteket kellett felülvizsgálnia a testületnek
2023. ápr. 4. kedd | Keszthely
Rendeleteket kellett felülvizsgálnia a testületnek
Több rendeletet is felülvizsgáltak a márciusi soros képviselő-testületi ülésen, sajtóközleményben tájékoztatott Keszthely Város Önkormányzata.

Keszthely Város Önkormányzatának 2023. március 30-i soros képviselő-testületi ülésén több rendelet felülvizsgálata történt.

A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet módosításánál a technikai megfeleltetésén túl szükségessé vált a nyári napközis tábor szabályozásának újragondolása. A Család- és Gyermekjóléti Központ az idei évtől pályázni kíván az Erzsébet programban való részvételre, ami pozitív elbírálás esetén vissza nem térítendő támogatást biztosít a tábor programjainak szélesítésére, kirándulás szervezésére, előzetesen elkészített programterv alapján.

A Szociális ellátások helyi rendszeréről szóló önkormányzati rendelet módosítása részben a jogszabály változása, részben a családi kiadások és a jövedelmei viszonyok alakulása miatt vált szükségessé.

Az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így módosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény is. A törvény az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezette az ún. szociális vetítési alap fogalmát, ami alapján az elnevezés átvezetése történt a helyi szabályozókban.

A szociális és jövedelmi viszonyok alakulása miatt a gyermekellátáshoz kapcsolódóan új támogatási forma bevezetése vált szükségessé, míg egyes segélytípusok esetében a jogosultsági összeghatár emelésére, illetve a támogatási összeg módosítására került sor.

A települési támogatások közé a gyermekétkeztetés térítési díjainak emelkedésével járó többletterhek enyhítésének érdekében április 1. napjától bevezetett térítési díj támogatás hivatott az alacsonyabb jövedelmű családok részére – akik kiszorultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény által biztosított ingyenes étkeztetés lehetőségéből – 1-8 osztályos gyermekeinek napi étkezéséhez 30%-os természetbeni támogatást biztosítani.

A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó fűtési szezonra biztosított tűzifa támogatás kiadása jelentősen megnövekedett, ami hátrányosan érinti e támogatási forma jogosultjait az egyéb lakhatási támogatást igénylőkkel szemben. Ezért a rendelet módosítása során, figyelemmel a segélyezettek esélyegyenlőségére, a tűzifa költségének 60%-a kerül beszámításra az adható települési támogatás maximális összegébe, így a rászoruló egyéb krízishelyzete okán is részesülhet támogatásban. A másik lakhatást érintő intézkedés a nem tűzifát igénylők rezsiköltségének kompenzálására irányul. A keszthelyi lakcímmel rendelkezők jogosultságának összeghatárát emelte a Képviselő-testület rendeletében a háztartásában élők eseten nettó 85.500, míg az egyedül élők esetén nettó 128.250,- Ft-ra azzal, hogy a háztartás tagjai egyikének sem lehet Szoctv. szerinti vagyona. 

A temetés költségeinek támogatásához az önkormányzat szintén április 1. napjától emelt összegben járul hozzá, a korábbi 30.000,- Ft-ról 50.000,- Ft-ra emelte az igényelhető összeget, oly módon, hogy a jogosultsági összeghatáron nem változtatott.

A Keszthely és Környéke Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ által nyújtott házi segítségnyújtás térítési díj támogatás az utóbbi időben egyre kisebb számban került megállapításra köszönhetően a nyugdíj emeléseknek, a szolgáltató tájékoztatása szerint azonban az idősek kiadásai is jelentősen emelkedtek, ezért a jogosultsági összeghatár 400%-ról, azaz 114.000,- Ft-ról 500%-ra, azaz 142.500,- Ft-ra emelkedett, ezzel az intézkedéssel megkönnyítve az igénybevevő idősek életét.

A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás esetében a módosítással az adható támogatási összegbe beszámításra kerül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény állam által biztosított összege (gyermekenként 6.000 -6.500,- Ft) az éves szinten adható maximum 45.000, - Ft-ba.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő Arany János tehetséggondozó program résztvevői számára megállapítható évi támogatás összegét a Képviselő-testület 20.000,- Ft-ról 50.000,- Ft-ra emelte.

A rendeletek felülvizsgálata kiterjedt az intézményi térítési díjakra is. A nyersanyag- és rezsiköltség emelkedésére tekintettel a szolgáltató javaslata alapján 30%-os emelést hajtott végre mind a gyermek, mind a felnőtt ellátás tekintetében.

| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Rendkívüli ülést tartott a keszthelyi testület.
| 2024. jan. 25. csütörtök 12:22 | Keszthely
Mozgalmas és eredményes turisztikai évet zárt Keszthely és idén is sok rendezvény lesz.
| 2023. nov. 30. csütörtök 18:01 | Keszthely
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
| 2023. júl. 13. csütörtök 17:22 | Keszthely
24 napirend került a grémium elé csütörtöki testületi ülésén.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 17:50 | Keszthely
Szót ejtettek az önkormányzati bérlakások vételárának megállapításáról is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.