Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Online számlázás: már csak két nap
2018. jún. 28. csütörtök | Keszthely
Online számlázás: már csak két nap
Július elsejétől indul Magyarországon az online számlázási rendszer. Mivel a kötelezettség az ÁFA tartalmat érinti, a nem ÁFA-s vállalkozók számára nem vonatkozik. Az évek óta halasztott bevezetés után nincs türelmi idő, így minden érintettnek ajánlatos erre felkészülni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázó szoftverrel segíti az ilyen programmal nem rendelkező vállalkozókat.

Ebben a keszthelyi üzletben a vállalkozó már megtette az első lépéseket, de még ismerkedik a rendszerrel. A Nemzeti Adó és Vámhivatal által a napokban kibocsátott szoftvert igyekszik összekapcsolni a saját számlázó programjával. Csomós Szabolcs eddig vegyes tapasztalatokat szerzett: a regisztráció megtörtént, de egyelőre nem minden működik elsőre.

"A számlázó programot akitől béreljük, ők megküldték az összes ehhez való adatot illetve frissítették a programokat. Egyébként folyamatosan frissítik, amióta ez kiderült, hogy lesz. Újabb modulokat építettek be, ezt egyébként manuálisan nekünk kell megoldani azzal a különbséggel, hogy a NAV regisztráció által kapott kódokat nekünk kell beépíteni illetve feltölteni a saját rendszerünkbe és akkor elviekben onnantól kezdve automatikusan fog ez a dolog működni, hogyha ezt az összeget eléri a számla." - mondta el Csomós Szabolcs, vállalkozó.

A vállalkozók számára a könyvelőirodák is igyekszenek segíteni. Azt tanácsolják: a rendszerbe olyanok is regisztráljanak, akik úgy vélik, nem érik el számlázásaik során a százezer forintos adótartamot. Egyébként a regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július 1-je után sem késő. Egy technikai regisztrációra van ehhez szükség. Amennyiben mégis online kell küldeni a számlát, azt a program automatikusan megteszi, ezzel eleget téve az előírásoknak.

"Ellenben a kézi számla, nyomdai úton előállított számláknál nagyon oda kell figyelni. 500.000 Ft-ot meghaladó ÁFA-nál 24 órán belül kell jelentést tenni, a 100.000 Ft-ot meghaladó, de 500.000-et meg nem haladó összegű ÁFA-nál pedig 5 naptári nap áll rendelkezésre, hogy lejelentse." - tette hozzá P. Nagyné Márkus Ibolya, könyvelő.

A NAV az interneten elérhető videókkal, külön erre a célra készített webfelülettel is segíti a vállalkozókat. Jelenleg körülbelül kettőszáztízezer vállalkozás használ számlázó programot, de jelentős a kézi számlát kiállítók száma is. Az Online Számlázó program jelenleg az adóhivatal Online Számla tesztrendszerén érhető el.

"A vállalkozások jelentős többsége még mindig kézi számlát használ. Nekik segít a Nemzeti Adó és Vámhivatal azzal az ingyenesen letölthető, saját fejlesztésű adatszolgáltatásra is alkalmas számlaprogrammal, amely még elérhető az interneten. Ezzel a saját fejlesztésű számlázó programmal jelentősen csökken a kis és középvállalkozások adminisztratív terhe, hiszen nem kell nekik számlatömböt vásárolni, manuálisan számlát írni és ezen a programon keresztül az adatszolgáltatás is teljesíthető." - tájékoztatott Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal várakozásai szerint az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia csökkentésében is jelentős előrelépést jelent.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített tervezeteket.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Keszthely
A magánszemélyek jóvá nem hagyott tervezetei május 21-én automatikusan bevallássá válnak.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Keszthely
Az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A befizetési határidő változásáról mindenki határozatot kap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.
| 2024. feb. 29. csütörtök 17:18 | Keszthely
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:00
Objektív
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.