Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megnyílt a Keszthelyi Család és KarrierPONT
2018. jún. 7. csütörtök | Keszthely
Megnyílt a Keszthelyi Család és KarrierPONT
A Fő téren található iroda célja, hogy elsősorban a nőknél segítse a család és munka összeegyeztetőségét. Például részmunkaidős foglalkoztatáshoz, távmunkához, vagy otthoni munkához segítik a jelentkezőket, illetve ingyenes képzéseket kínálnak. A mai átadó rendezvényen elhangzott, hogy több százezer nő hiányzik ma a munkaerőpiacról, az ő foglalkoztatásunkban vállal szerepet a három évre elnyert 200 millió forintos pályázati támogatással létrejött iroda.

Kuti Laurának három gyermeke van. Erik a legidősebb, ő most első osztályos. Vele érkezett a két kistestvérért az óvodába. A keszthelyi anyuka bolti eladóként, részmunkaidőben dolgozik 8-12 óráig. Reggel az apuka hozza a gyerkőcöket, délután pedig anya viszi őket haza.

„Nagyon unalmas lenne otthon az élet. Egy kisgyerek, amikor már nincs otthon…egy anyuka otthon rendben, hogy elvégzi a háztartást, de utána mit kezd magával, úgyhogy fontos az, hogy karrier, hogy én is érezzem azt hogy fontos vagyok a társadalomba és, hogy ne unatkozzak” - mondta el az anyuka. 

A család és munka összeegyeztetőségében segít a Fő tér 4-es szám alatti működő a Keszthelyi Család és KarrierPONT. A város központjában található iroda megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyert 200 millió forintos támogatást a Keszthelyi Városfejlesztő Kft. és konzorciumi partnerei.

„Nagyon fontos és nagyon nagy öröm a város számára, hogy egy ilyen pályázat egyáltalán kiírásra került, amely pályázat központjában a társadalom legfontosabb magja, a családok vannak és a családokat is a hölgyeken, nőkön keresztül próbálja megszólítani, akik azt gondolom, hogy a családon belül is a legfontosabb szereplők. A város szempontjából fontos volt, hogy egy olyan helyen tudjuk ezt az irodát kialakítani, ami egy jól megközelíthető, központi helyen van” - nyilatkozta Nagy Bálint, alpolgármester. 

Az iroda munkatársainak célja az atipikus foglalkoztatás elősegítése a nőknél. Ez azt jelenti, hogy például részmunkaidős foglalkoztatáshoz, távmunkához, vagy otthoni munkához segítik a jelentkezőket. Jövő hét csütörtökön már baba-mama találkozót rendeznek, ahol a CSOK mellett a helyi bölcsődei ellátásról és foglalkoztatási lehetőségekről lesz szó. Szeptembertől pedig képzéseket szerveznek.

Dr. Gábor Hajnalka, szakmai vezető: „Fontosnak tartjuk az informatikai képzést, a munkaerő piaci reintegrációs képzést, a karriertervezést, az egyéni vállalkozóvá váláshoz kapcsolódó képzéseket, de lesznek képzések munkaadók és az ő dolgozóik részére. Fontos, hogy ezek a képzések általában heti képzések lesznek, napi négy-öt órában. Térítésmentesek a képzéseink.”  

A képzésekre érkező, vagy akár egy hivatali ügyben eljáró anyukáknak gyermekmegőrzővel is segítséget nyújtanak. Itt szakképzett kollégák foglalkoznak az apróságokkal. Az iroda megnyitóján a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, hogy több százezer nő hiányzik ma a munkaerőpiacról. Király Nóra szerint a részmunkaidős és egyéb, atipikus foglalkoztatással jelentősen nőhet a munkavállaló anyák száma: „Hiszünk abban, hogy ha egy nő kettő-négy, akár hat órában vissza tud menni dolgozni a gyermekek nevelése mellett, az egy olyan boldogságérzetet ad számukra ami által be fognak vállalni akár egy következő, vagy második, harmadik, negyedik gyermeket is. Nem beszélve arról, hogy ha több százezer nő visszakerül a munkaerőpiacra, azáltal a gazdaság is sokkal jobban működik.”

A kormányzat célja az előző és a mostani ciklusban is a családok segítése és támogatása – hangsúlyozta Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az irodával elinduló program jól kiegészíti a kormány céljait. 

A politikus kiemelte: „A kormányzat célja az előző ciklusokban is már az volt és most is, hogy a családokat minél jobban tudja támogatni az adópolitikával, kedvezményekkel és olyan jogszabályalkotással, ami segíti a nők munkába illeszkedését.”

A projekt három évig finanszírozza az iroda működését. A rendezvényen Nagy Bálint, alpolgármester hozzátette, hogy fontos feladata lesza jövőbeni önkormányzatnak, hogy ha szükséges, akár saját forrásból tovább működtesse a Család és KarrierPONT-ot. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 5. szerda 11:01 | Keszthely
Pályázatokról, adókedvezményről és az atipikus foglalkozásról is kaptakinformációt az érdeklődők.
| 2019. máj. 9. csütörtök 17:07 | Keszthely
A különböző szervezetek delegáltjai a szervezet működését ismerhették meg.
| 2019. ápr. 10. szerda 16:53 | Keszthely
A keszthelyi Család és KarrierPONT többszáz emebrt ért el működésének egy éve alatt.
| 2019. jan. 18. péntek 15:07 | Keszthely
Kétnapos kurzus keretében ismertették a résztvevőkkel, hova fordulhatnak segítségért, ha szükséges.
| 2023. júl. 4. kedd 13:35 | Keszthely
22. alkalommal teljesítenek szolgálatot a diákok Keszthely frekventált területein.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.