84 kávé készült a harmadízben megrendezett Barista Bajnokságon. A versenyzőknek idén is négy eszpresszót, négy cappucinót és négy kreatív italt kellett elkészíteni és felszolgálni a zsűrinek. A hét versenyző közül többen a klasszikus kávékba is próbáltak egy kis pluszt csempészni, a kreatív italok többsége pedig a nyarat idézte.
Csóka Richárd Győrből érkezett, és már a kezdetek óta részt vesz a versenyen. Ez alkalommal a Pelso Nova nevű, cseresznyepürés-tonikos fantáziaitalával meggyőzte a zsűrit, így az ő kreációja nyerte el a Balaton kávéja címet.
„Alapvetően azért fontos, hogy itt legyünk, mert tényleg ez egy nagyon-nagyon jó megmérettetés arra, hogy évről-évre hova is tartunk szakmailag. Ez már nem csak a kávéban, hanem a koktélban is kimerül. Nagyon-nagy örömünkre szolgál, és nagyon boldogok vagyunk, hogy évről-évre most már egyre több ember és egyre több vendég van jelen, és így egyre több embernek tudjuk megmutatni a tudásunkat. Emellett nagyon szeretünk kávét és koktélokat készíteni.” - tájékoztatott a Balaton kávéjának megálmodója.
A Darnay Pince és rendezvénypajtában zajló program célja a kávézási kultúra erősítése és a minőségi kávéfogyasztás élénkítése. A verseny már nevet szerzett a baristák körében, így nem csak Keszthelyről, hanem többek között Győrből és Budapestről is érkeztek versenyzők. A rendezvény fontos célja a vendéglátósok figyelmét is felhívni a jó kávé jelentőségére.
„Azt szerettük volna, hogyha egy kicsit a kávéházi kultúra, kávézás kultúrája itt is a vidéken és a Balaton partján egy kicsit erősödik. Azt szoktam mondani, hogy lehessen inni egy böcsületes kávét. Azt gondolom, hogy ebben a kávézásban nagyon sok minden van. Nagyon sok kreativitást lehet belerakni, nagyon sok minőségi alapanyagot lehet, hihetetlen jó ízeket lehet összekombinálni, és ezzel így érdemes foglalkozni.” - emelte kis Somogyi Zoltán "Max", a rendezvény ötletgazdája és főszervezője.
A versenyzőknek mindössze 17 perc állt a rendelkezésükre, hogy a 12 italt elkészítsék. Az értékelés során fontos szempont volt, hogy a felszolgált kávé kötődjön a Balatonhoz, a balatoni életérzéshez. A zsűri elnöke idén is Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda igazgatója volt, aki szerint évről évre egyre jobb kávékat kóstolhatnak a versenyen.
„Nagyon nagy a fejlődés. A kávés szakmában töretlen a fejlődés, folyamatosan egyre jobb és egyre jobb kávék érkeznek hazánkba. Egyre jobban tudnak vele dolgozni, különböző pörkölési eljárásokkal, saját pörkölésekkel próbálkoznak. Azt gondolom, hogy ahova el lehetett jutni, oda ebben az évben is eljutottak ezek a kollegák.” - tette hozzá Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda igazgatója.
A Balaton Barista Bajnoka címet idén is az a versenyző vihette haza, aki összteljesítményével a legmagasabb pontszámot érte el. Ebben az évben Józsi Erikre esett a választás, aki a győriek csapatát erősítette. A Balaton kávéja, a Pelso Nova pedig természetesen idén is megtalálható lesz számos vendéglátó egységben.
Regman Karola - Keszthelyi TV