Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Biztonságos közlekedés két keréken
2018. máj. 8. kedd | Keszthely-Gyenesdiás
Biztonságos közlekedés két keréken
Javában tart a kerékpáros illetve motoros szezon. Ilyenkor egyre többen választják ezt a közlekedési formát, a rendőrség munkatársai azonban szeretnék felhívni a figyelmet a körültekintő közlekedésre. Ennek érdekében több olyan akciót is szerveznek, ahol kifejezetten a két keréken közlekedőket ellenőrzik majd.

A kerékpár nagyon népszerű közlekedési eszköz, a jó idő beköszöntével pedig egyre többen pattannak biciklire. A kerékpárúton is figyelni kell a közlekedés szabályaira, fokozottan igaz ez azonban az autóutakon való tekerés során. Sok esetben okoz balesetet az elsőbbség meg nem adása és a figyelmetlenség. A szabályok betartására a kerékpárosok is figyelmeztetik társaikat.

„Szeretném azt kiemelni, hogy mindenki figyeljen egymásra, a párhuzamos közlekedés szabályaira a bicikliúton. Nagyon sokan vannak a bicikliutakon hétvégén. Illetve kerüljék el azt, hogy a kereszteződéseknél nem állnak meg és nem néznek körbe. Tehát fokozottan figyeljék mind a közúti, mind a vasúti kereszteződéseket a biciklisek.” - mondta egy bicikliző, Jéga-Szabó Ferenc.

A kerékpárosok mellett a tavasz kezdetével egyre több motoros van az utakon. Bár a hatóságok minden évben fokozottan figyelmeztetnek a körültekintő közlekedésre, mégis nagyon sok motoros baleset van szerte az országban.

Hegedüs Kornél hosszú évek óta motorozik. Véleménye szerint a szerencsétlenség sok esetben az autósok hibájából történik, akik nem figyelnek kellőképpen a két keréken közlekedő társaikra. A férfi ugyanakkor szeretné felhívni társai figyelmét arra, hogy a szezon kezdetével vezessenek sokkal körültekintőbben.

„Ha a szezon most kezdődik, és a szezonban először ülnek fel a motorra, akkor ne úgy üljenek fel semmiképpen, mint ahogy tavaly leszálltak róla, hiszen kihagytak közel fél évet. Azt azért nem mondom, hogy újra kell tanulni motorozni, de az a rutin, ami mondjuk tavaly a szezon végére már benne volt a kezükben, a lábukban, az most nincs. Tehát nincs az, hogy felülök a motorra, és húzok egy kövéret, mert ebből van mindig a baj.” - emelte ki a motoros.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik a motorkerékpárral közlekedőket. A hatóságok elmondása szerint a tavalyi év első feléhez képest az idén emelkedett a balesetek száma. A rendőrség munkatársai felhívják a figyelmet a szabályok betartására és a körültekintő közlekedésre.

„A fő baleseti okok az előző évhez képest semmi változást nem mutattak. A sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi szabályok meg nem adása, a járművezető szervezetében található alkohol, illetve az, hogy nem kellő körültekintéssel vesznek részt az emberek a forgalomban. Mindenkit kérnénk szépen, illetve mi is arra próbáljuk ösztönözni az embereket, hogy kellő figyelemmel, óvatossággal vegyenek részt a közlekedésben.” - tájékoztatott Dákai Gergely, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezető heyettese.

A két keréken közlekedők fontosnak tartják felhívni az autósok figyelmét a körültekintő közlekedésre. Hangsúlyozták, a motoron és a kerékpáron közlekedők sokkal védtelenebbek az úttesten, mint autós társaik.

A KSH adatai szerint 2017-ben 16.489 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt. Ezek 64,43 százalékát autósok okozták, őket követik a kerékpárosok közel 10 százalékkal, a tehergépkocsik által okozott balesetek 9,5 százalékot tesznek ki, míg a motorosok mindössze az esetek 7,1 százalékában voltak vétkesek. A gyalogosok és egyéb okok miatt bekövetkező balesetek meghaladják a 7,5 százalékot.  

Regman Karola - Keszthelyi TV                     

| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Sármellék
Nem adtak elsőbbséget az alsópáhoki motorosnak. A férfi a helyszínen elhunyt.
| 2023. jún. 21. szerda 16:20 | Keszthely
Az elmúlt hetekben országszerte többen szenvedtek balesetet, volt, ami tragédiával is végződött.
| 2023. máj. 10. szerda 16:41 | Keszthely
Bringa-Rigát, 125-ös Csepelt és oldalkocsis Uralt is kiállítottak a Rozsdamarók a hétvégén az Amazonnál.
| 2023. ápr. 26. szerda 17:38 | Zalaegerszeg
Vezetéstechnikai tréninggel nyitották meg Zalában a motoros szezont.
| 2023. ápr. 4. kedd 17:29 | Balatongyörök
Balatoni kört tettek meg a motorosok a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesülete szervezésében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.