Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Értékek és élethosszig tartó tanulás
2018. már. 21. szerda | Gyenesdiás
Értékek és élethosszig tartó tanulás
„Helyi értékek és egy népfőiskola lehetősége Gyenesdiáson” – ezzel a címmel megjelent kiadványt mutattak be hétfőn a nagyközségben. A Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítvány amellett, hogy számba vette a helyi értéktár kincseit, egy tanulmányban megfogalmazta, hogy milyen módon működhetne egy népfőiskola a településen. A kiadvány a Nemzeti Művelődési Intézet megbízásából készült el. Az ebből befolyó támogatást a helyi kulturális csoportok működésére fordítja a kiadó civil szervezet.

A kiadvány számba veszi a helyi értékeket. Az 1644-ben épült Darnay-pince, a gyenesdiási templomok, természeti értékek, és például a turisztikai desztinációs menedzsment modell is szerepel a helyi értéktárban. Ezek mellett egy helyi népfőiskola lehetőségét, stratégiáját írja le a most bemutatott tanulmány, melyet a Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítvány jegyzett. Az első népfőiskola 1844-ben, Dániában indult – mondta el a kuratóriumi elnök.

„Nálunk is a két háború között voltak az aranykalászos és ezüstkalászos tanfolyamok és sok más népfőiskolai rendszer, amikor a vidéki ifjúságot tanították gazdálkodásra is és művelődésre, tehát az élethez, a gazdasági körülményekhez történő alkalmazkodásra. Ma a népfőiskola kicsit már átértelmeződött, de a lényege továbbra is maradt az élethosszig tartó tanulás” - nyilatkozta Hársfalvi György. 

A népfőiskola példáját is bemutatták a rendezvényen. A gyümölcs és zöldségtermesztés lehetőségeiről beszélt Volner Lajos, a Kertbarát Kör vezetője. Míg Páli Lajos a szőlőfajtákról és a gyümölcsöst megtámadó betegségekről tartott rövid előadást. A Gyenesdiáson élő nyugalmazott megyei főkertész által elmondottak is szemléltették, hogy Gyenesdiáson egy helyi népfőiskolában többek közt az ismeretterjesztés, a közművelődés és a helytörténet játszhatná a főszerepet. 

„Még az 1800-as évek végén 148 hektár szőlője volt Gyenesdiásnak, ami majd 300 katasztrális hold. Ezt először a filoxéra csökkentette le, de igazából a civilizáció. Mondhatnám azt, hogy az életszínvonal emelkedése rúgta a legnagyobb gólt a gyenesdiási szőlőtermesztésnek” - mesélte Páli Lajos. 

A rendezvényen étel- és borkóstolóval is várták a közönséget. Az alapítvány égisze alatt működő Szövő-, kosárfonó és népi kismesterségek szakköre adott ízelítőt. A társaság egy szakácskönyvet szeretne kiadni, melyben rögzítenék azokat a recepteket, melyeket a kézimunkázás közben osztanak meg egymással. A „Helyi értékek és egy népfőiskola lehetősége Gyenesdiáson” című kiadvány a helyi József Attila Klubkönyvtárban, ingyen érhető el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 31. szerda 17:07 | Keszthely-Siófok
Átadták a Helyi Televíziók Országos Egyesületének Helyi Érték díjait.
| 2016. aug. 4. csütörtök 17:53 | Keszthely
Ezzel a címmel rendezett konferenciát a két város önkormányzata a Balaton Színházban.
| 2022. jún. 3. péntek 17:07 | Keszthely
A Helka fedélzetén mutatták be a várostörténeti kiadványt.
| 2022. jan. 18. kedd 15:57 | Zalaegerszeg
Idén is bemutatták a megye legnagyobb vállalkozásait felsorakoztató kötetet.
| 2015. dec. 11. péntek 16:13 | Keszthely
20 térségi civil szervezetet mutat be a Civil a Civilekért Egyesület új kiadványa.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.