Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megkezdődött a jubileumi Zalai Borcégér
2017. aug. 3. csütörtök | Keszthely
Megkezdődött a jubileumi Zalai Borcégér
A borünnepet 25 éve rendezték meg először, egy alkalom kivételével mindig Keszthelyen. Az ötletgazdák célja a zalai szőlőtermelők helyzetbe hozása és a turizmus segítése volt. Így mutatkozhatott be annak idején 15 zalai település bortermelője a rendezvényen. A megnyitóünnepségen elhangzott, ez a megye szőlőtermelőinek és borosgazdáinak legnagyobb ünnepe.

„A jubileumi XXV. Zalai Borcégér, Keszthelyi Borünnep mindenkinek legnagyobb megelégedésére kezdetét veszi.” - a kisbíró kikiáltójára gyülekeztek a résztvevők a jubileumi borcégér felvonulására. Borlovagok, borhölgyek, fúvósok, táncosok, huszárok és lovaskocsik alkották a menetet, mely az Erzsébet királyné utca felé haladt a Balaton-part irányába.A borutca ezúttal is Helikon és a Balaton szálló közti árnyas részen kapott helyet. 13 borház kínálja itt széles repertoárját a nagyközönségnek.    

„Nyíregyházáról érkeztünk, most jelen pillanatban itt a Helikon szállóban nyaralunk. Nagyon jól érezzük magunkat, már láttuk, hogy tegnap építették a sátrakat és nagyon várjuk az egész heti rendezvényt.”  - nyilatkozta Oroszváriné Gál Gabriella.       

A Keszthelyi Televízió is tudósított 25 évvel ezelőtt az első Zalai Borcégérről. A három napos rendezvényen 15 zalai település 64 boros gazdája, több mint 120 fajta borral volt jelen.

Egy 1992-es franciaországi tanulmányutat idézett fel köszöntőjében a város polgármestere, melyen egy zalai csapat vett részt. A küldöttség vezetője a megyei közgyűlés akkori elnöke, Pálfi Dénes volt, aki jelenleg is a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere. Az ott szerzett tapasztalatok szülték az ötletét egy helyi borfesztiválnak. Páli Lajos, akkori megyei főkertész volt a borcégér kiötlője. Fő célja a zalai borászok helyzetbe hozása volt:

„Abba az időbe volt mélyponton Magyarországon a borértékesítés. A zalai gazdák különösen hátrányban voltak, mert mindig nagyüzemek felé értékesítették a boraikat, amelyeknek az exportja lecsökkent…nem csökkent, zuhant.  Ez volt a legfontosabb indítéki oka. Ehhez mind hozzájött a turizmusnak föllendítése.”

 

A jubileumi megnyitón köszöntőt mondott a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnök nagymestere, valamint a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztályának vezetője is. Két új tagot avatott a házigazda Da Bibere Borlovagrend. Zsiga Zsolt, Nagyrada polgármestere és Romsics Bence, cserszegtomaji borász tett esküt a rendezvényen. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jelképesen megnyitotta az országos szüretet. Csabagyöngye szőlőt préseltek, ez a legkorábban érő fajta hazánkban, szüretét a megnyitó napján, Ordacsehin kezdték meg. 

„A győztes nem más, mint a Papp és Fiai Pincészet Balaton-felvidéki Zenit 2016.” - hirdette ki Keszthely Város Borát Ruzsics Ferenc polgármester. Egy szakmai bizottság 16 nevezett bor közül ajánlott 3-at a városvezetésnek. A Papp és Fiai Pincészet negyven éve az elsők között kezdte termelni a szőlőt ehhez a szerintük nagyobb ismertségre érdemes borhoz.  A 2016-os zenitjük idén minden nevezett versenyen elsöprő sikert ért el.

„A hegyközségi borversenyen ez volt a csúcsbor tulajdonképpen. Utána beneveztük a Balatoni Borok Versenyére, ott is aranyérmes lett, aztán a Georgikon Borversenyen szintén. Ennek okán gondoltuk, hogy megpróbáljuk a Keszthely Város Borát is. most már legalább öt-hat éve kihagytuk ezt a produkciót, gondoltam most hátha sikeres lesz ez a bor és aztán bejött.” - mondta el a győztes pincészet tulajdonosa, Papp Ferenc. 

A XXV. Zalai Borcégér, Keszthelyi Borünnep augusztus 6-ig, szerdáig várja az érdeklődőket a Balaton-partra. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. aug. 5. csütörtök 21:33 | Keszthely
29. alkalommal rendezik meg a környék borainak főszereplésével a Zalai Borcégér ünnepét Keszthelyen.
| 2019. júl. 12. péntek 20:24 | Gyenesdiás
20. éve szervezik meg a Gyenesdiási Bornapokat a Zalai Borcégér égisze alatt.
| 2014. aug. 5. kedd 11:09 | Keszthely
Idén egy száraz Cserszegi Fűszeres bor nyerte el a Város Bora címet.Sokan megkóstolták a finom szőlőnedűt
| 2022. aug. 4. csütörtök 18:09 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Szládovics László, a Da Bibere Zalai Borlovagrend ceremóniamestere.
| 2020. júl. 30. csütörtök 16:13 | Keszthely
A Zalai Borcégért hosszas bizonytalanság után az egészségügyi szabályok betartásával szervezték meg.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.