Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szabad az út Horvátországba
2023. jan. 25. szerda |
Szabad az út Horvátországba
Idén január elsején csatlakozott Horvátország a schengeni övezethez, egyúttal az eurót is bevezették az országban. Ezzel szomszédunk az eurózóna huszadik tagállama lett. Az esemény Zala vármegyére is hatással van, a vállalkozóknak és a horvát kisebbségnek is kulcsfontosságú.

Az újév első napján így emelték fel a sorompót a magyar delegáció tagjai a letenyei határátkelőn. Felfedték azt a táblát is, melyen olvasható, hogy szabad az átjárás a két ország között, megállás és ellenőrzés nélkül lehet utazni. A Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter történelmi lépésnek nevezte a schengeni övezethez csatlakozást.

„Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez hatalmas előrelépést fog jelenteni gazdasági téren is két olyan nemzetnek, akinek 800 éves közös történelme van. Sok baráti viszony alakult ki már eddig is.”

Előrelépésre számítanak a gazdaság mellett a sport, a tudomány, a kultúra és a turizmus területén is. Évente több százezer ember utazik a két ország között, hiszen a horvát tengerpart felé sokan közlekednek a turisztikai szezonban. A várakozás megszűnése előnyére válik mindkét országnak.

„Egy másik jelentősége is van ennek a határmegnyitásnak, hisz az itt élő emberek, akik a határ innenső és túlsó oldalán élnek szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani egymással. Főként azok a vállalkozók, akik eddig is együttműködtek. Most egy szoros együttműködést tudnak kialakítani és reméljük, hogy ennek a térségnek a gazdasági fellendüléséhez ez a határnyitás és a könnyebb együttműködés mindenképpen hozzá fog járulni.” - mondta el Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Nem csak a két országnak számít a határátkelő megnyitása. Zala vármegyének is fontos előrelépést jelent. A térségben élők is sokkal gyorsabban tudnak a másik országba eljutni, mely a gazdasági fellendülést is előmozdíthatja. Az euró bevezetésével is erősödhet a kereskedelem a két ország között.

„Talán azt mondhatom el, hogy ezt Szlovéniánál láthattuk, hiszen Szlovéniában is volt egy olyan időszak, amikor az eurót bevezették és annak a hatásai érződtek később. Bízom benne, hogy a horvát euró bevezetése is hasonló módon lesz érzékelhető. Bár Horvátországban azért jegyezzük meg, hogy több éve már párhuzamosan a két fizetőeszköz jelen volt.” - osztotta meg dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Horvátország schengeni övezetbe való belépésével a horvát-magyar határon 15, míg a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

| 2023. jan. 25. szerda 16:57 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Etl Enikő tour operator
| 2022. máj. 12. csütörtök 16:35 | Keszthely
A legtöbbeket az átlag 10 százalékos drágulás sem tántorítja el.
| 2020. dec. 29. kedd 15:50 | Keszthely
Az ország több területén érezték a földrengést.
| 2020. már. 23. hétfő 17:31 | Zágráb, Keszthely
Csillárok mozogtak és az ágyak mozogtak a megkérdezettek szerint.
| 2016. jan. 15. péntek 13:32 | Keszthely
Rekordszámú, több mint 470 ezer magyar turista látogatott el tavaly az adriai államba.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.