+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szabad az út Horvátországba
2023. január 25. szerda 16:53
Szabad az út Horvátországba
Idén január elsején csatlakozott Horvátország a schengeni övezethez, egyúttal az eurót is bevezették az országban. Ezzel szomszédunk az eurózóna huszadik tagállama lett. Az esemény Zala vármegyére is hatással van, a vállalkozóknak és a horvát kisebbségnek is kulcsfontosságú.

Az újév első napján így emelték fel a sorompót a magyar delegáció tagjai a letenyei határátkelőn. Felfedték azt a táblát is, melyen olvasható, hogy szabad az átjárás a két ország között, megállás és ellenőrzés nélkül lehet utazni. A Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter történelmi lépésnek nevezte a schengeni övezethez csatlakozást.

„Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez hatalmas előrelépést fog jelenteni gazdasági téren is két olyan nemzetnek, akinek 800 éves közös történelme van. Sok baráti viszony alakult ki már eddig is.”

Előrelépésre számítanak a gazdaság mellett a sport, a tudomány, a kultúra és a turizmus területén is. Évente több százezer ember utazik a két ország között, hiszen a horvát tengerpart felé sokan közlekednek a turisztikai szezonban. A várakozás megszűnése előnyére válik mindkét országnak.

„Egy másik jelentősége is van ennek a határmegnyitásnak, hisz az itt élő emberek, akik a határ innenső és túlsó oldalán élnek szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani egymással. Főként azok a vállalkozók, akik eddig is együttműködtek. Most egy szoros együttműködést tudnak kialakítani és reméljük, hogy ennek a térségnek a gazdasági fellendüléséhez ez a határnyitás és a könnyebb együttműködés mindenképpen hozzá fog járulni.” - mondta el Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Nem csak a két országnak számít a határátkelő megnyitása. Zala vármegyének is fontos előrelépést jelent. A térségben élők is sokkal gyorsabban tudnak a másik országba eljutni, mely a gazdasági fellendülést is előmozdíthatja. Az euró bevezetésével is erősödhet a kereskedelem a két ország között.

„Talán azt mondhatom el, hogy ezt Szlovéniánál láthattuk, hiszen Szlovéniában is volt egy olyan időszak, amikor az eurót bevezették és annak a hatásai érződtek később. Bízom benne, hogy a horvát euró bevezetése is hasonló módon lesz érzékelhető. Bár Horvátországban azért jegyezzük meg, hogy több éve már párhuzamosan a két fizetőeszköz jelen volt.” - osztotta meg dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Horvátország schengeni övezetbe való belépésével a horvát-magyar határon 15, míg a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus