+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Parkolás: a keszthelyieknek olcsóbbak a bérletek
2023. január 20. péntek 16:23 - Keszthely
Parkolás: a keszthelyieknek olcsóbbak a bérletek
A keszthelyiek olcsóbban válthatnak idén parkolóbérletet, a nem helyieknek viszont többet kell fizetni. A parkolási bérletek árai 2008 óta nem változtak Keszthelyen. Az új bérletek értékesítését megkezdték, a korábbi jogosultságok január 31-ig érvényesek. A lakcímkártya, forgalmi engedély mellett a kedvezményes bérletekhez igazolás is szükséges a helyi adócsoporttól.

Tavaly nyáron módosították a keszthelyi parkolási rendeletet. Hét övezet volt a városban és több olyan bérlettípus, melyekre nem volt vásárlási igény. A városvezetés és a VÜZ indokoltnak tartotta az egyszerűsítést.

"A belvárosi kék övezet megszűnt. Ezek az utcák átsorolásra kerültek a lila díjövezetbe, valamint nagyon sok olyan övezet, mint például itt a Sopron utcai rész, illetve a belvárosban is több utca átsorolásra került magasabb díjövezetbe” - mondta televíziónknak Jantász Ferenc, a VÜZ Kft. parkoló- és piacüzemeltetési részlegvezetője. 

A sárga övezetek területe is csökkent. Új területeket vontak be a parkolási övezetekbe: a Borbás Vince sétány menti parkolókat, a Hunyadi utcát valamint a Kossuth utca Csók István és Balaton utca közti szakaszát. A parkolóirodában azt kérik, mindenki az igényeinek megfelelő bérletet vásárolja meg. A keszthelyi lakosok 25 ezer forintért olyan éves bérletet válthatnak, amivel bárhol parkolhatnak.  

„Júliusban lépett hatályba egy olyan rendelkezés, amelyik három díjövezetre sorolta be a város parkolóit. Most, az idei évtől kezdődően mind a három övezetre éves lakossági bérlet váltható. A keszthelyi állandó lakosok jelentős kedvezménnyel, a tavalyi évhez képest több mint 50 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg az éves parkolási bérletüket, ez 25 ezer forintot jelent. Összességében ez havi kétezer forint körüli parkolási bérletet jelent, ami korlátlanul felhasználható a város parkolóiban” - tette hozzá Jantász Ferenc. 

A piros lakossági bérlet 19 ezer, a sárga pedig 8500 forint a keszthelyieknek. Korábban a sárga díjövezetes bérletekkel egy-egy órát meg lehetett állni a belvárosban. Ez az új rendszerrel megszűnt, csakúgy, mint a Kossuth és Deák Ferenc utcák közti kedvezményes, 20 forintos első óratarifa is.

A városvezetés célja volt, hogy a helyieknek jelentős kedvezményeket nyújtson. A bérletek nekik olcsóbbak lettek. A nem keszthelyieknek viszont többet kell fizetni a bérletekért és a parkolójegyekért. Szezonon kívül átlagosan mintegy 60 százalékkal drágították a ticketeket.Az idegenforgalmi szezonban mintegy duplájára emelték a jegyárakat. A szezon időtartamát is módosították, itt figyelembe vették más hasonló mérető balatoni települések rendszerét is. Korábban május 15. és szeptember 15. között volt főszezon, az idei évben már május első napjától szeptember 30-ig tart a kiemelt időszak.

A Hello Keszthely alkalmazással a keszthelyiek napi egy órát ingyen parkolhatnak. Ehhez csupán le kell tölteni az alkalmazást és regisztrálni kell a rendszámot a parkoló irodában vagy a tourinformban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus