+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az év madara a barkóscinege
2023. január 19. csütörtök 16:16 - Fenékpuszta
Az év madara a barkóscinege
A barkóscinege lett idén az év madara. A szavazást 1979 óta minden évben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hirdeti meg. A program célja, hogy bemutassa a természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokat. A barkóscinege hazai becsült példányszáma 5400-6300 pár.

A barkóscinege, nevével ellentétben nem a cinegék családjába tartozik. Verébhez hasonló termetű, farka hosszú, csőre sárga, a lábai feketék. A hímek feje kékesszürke, a szem és a csőr vonalától hosszan lenyúló, fekete barkó található, innen kapta a nevét ez a madárfaj. Jelenlétükre elsősorban jellegzetes, csilingelő hangjuk utal, ami a nádasokban segíti az egyedek közti kapcsolattartást. A barkóscinege egész életét a természetes és a mesterséges halastavak, mocsarak, árterek, egyéb vízállások nádas-gyékényes növényzetében tölti.

„Nagyjából az egyik olyan madár a nádasban, ami akár egymás mellett is képes fészkelni, nem bántják egymást ezek a madarak. Érdekessége még a madárnak, hogy gyakorlatilag fióka korból meg lehet ismerni, hogy melyik a hím és melyik a tojó. Nagyon gyorsan költ, néhány nap alatt a hím és a tojó megépíti a fészket, majd egy 11-13 napos kotlás után további két hétre már ki is repülnek a fiókák, akik már – és ez teszi érdekessé szerintem a madarat – pár hetes korban párba állnak.” - tájékoztatott Benke Szabolcs, az MME Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Az Év madara szavazást még tavaly júniusban hirdette meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 2022-ben a nádasok lakóira lehetett voksolni. A barkóscinege mellett a függőcinege és a nádirigó volt versenyben. A nyertes összesen 6077 szavazatot kapott, a második helyezett a függőcinege lett 5625 szavazattal, a dobogó harmadik fokára pedig a nádirigó állhatott fel 2942 szavazattal. A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természetvédelemre.  

„Ha ezeket a nádasokat elpusztítják, felgyújtják, vagy a klímaváltozás szárazodása miatt ezek megszűnnek, akkor ha itt megfeszülünk, és euró százmilliókat költünk madarak védelmére, többek között a fecskék védelmére, és ezek a madarak elvonulnak, és már a Mediterráneumban, aztán Észak-Afrikában, aztán Afrika egészén nem találnak megfelelő pihenőhelyet, mert megszűnnek a nádasok, akkor eltűnnek ezek a fajok.” - tette hozzá Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A madárgyűrűzőben nagyon sokszor fogják be ezt a madarat, legtöbbször párban. A barkóscinege védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Költését segíthetjük varsababák, nádkonytok kialakításával.     

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus