+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csak egy mozdulat, hogy mindenki hazaérjen!
2022. december 14. szerda 17:19 - Keszthely
Csak egy mozdulat, hogy mindenki hazaérjen!
A biztonsági öv használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség. A Fő téren egy ütközés-szimulátor segítségével mutatták be, miért fontos becsatolni az öveket. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközöket.

Egy ütközést mutat be ez a szimulátor. Az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy lassú haladás esetén is mennyire fontos, hogy védelmet nyújt a biztonsági öv. Az eszköz 10 km/h-s sebességgel működik, egy felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése után lehetett kipróbálni a Fő téren. Az ütközésből mindenki maga szűrheti le, hogy nagyobb sebesség esetén mekkora lehet a húzódás és a csapódás.

„Kicsit rémisztő volt igazából az elején. A becsapódás egy kissé fájt, de nem volt annyira vészes.” - osztotta meg Turupoli Evelin.

A felmérések szerint a balesteknél 50-60%-kal javulhatnak a túlélési esélyek, ha be van kapcsolva a biztonsági öv. A statisztikák azt mutatják, hogy az autóból kirepülő emberek 75%-a veszti el életét, vagy nagyon súlyos – esetenként – maradandó sérüléseket szenved. A megyében az utóbbi időszakban megnövekedett a közúti balesetek száma, ezért több városban is jó tanácsokkal látják el a rendőrök az érdeklődőket a biztonsági öv szimulátor bemutatása mellett.

„A KRESZ előírja, hogy amely gépjárműbe be van szerelve a biztonsági öv, azt kötelező becsatolni, azzal rögzíteni magunkat. Már 30 km/h-s sebességű ütközésnél is halálos sérüléseket lehet szerezni. A biztonsági öv fontos része az is, hogy elől 150 centiméter alatt gyermekbiztonsági rendszer használata kötelező a gyermekeknek. Hátul a gépjárművekben 135 centiméter alatt kötelező a gyermekbiztonsági rendszer.” - emelte ki Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A rendőrség felhívja arra is a figyelmet, hogy amellett, hogy kötelező, a légzsákok elterjedése óta kiemelten fontos az övhasználat, mivel az ütközés során lelassítja az ember mozgását. Ennyi idő elég, hogy a légzsák felfúvódjon és ne hirtelen lökje vissza az utast az ülésbe. A biztonsági öv használata nélkül a légzsák súlyos sérüléseket is okozhat. Az egyenruhások hangsúlyozzák, a biztonságosabb közlekedésért csak egy mozdulatot kell tenni, hogy mindenki hazaérjen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus