+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjelent a Beszélő Városok mobilapplikáció
2022. december 1. csütörtök 19:15 - Keszthely
Megjelent a Beszélő Városok mobilapplikáció
Véget ért a Beszélő városok projekt. A keszthelyi történeteket összefoglaló könyvet még a nyáron mutatták be. Ennek kiegészítéséül szolgál a Hello Keszthely applikáción bemutatott virtuális városi séta funkció, melyet sajtótájékoztatón mutattak be. Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel. Az újítás célja, hogy a fiatalabb generációt is megszólítsák.

Így indul a virtuális séta a Hello Keszthely applikáción keresztül. Az állomások a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomtól egészen a Festetics-kastélyig kalauzolják a kihívásra vágyókat. Két hosszabb városvezetési séta közül választhatnak a kirándulni vágyók. Az egyik a Beszélő Házak a másik a Belvárosi köröző, ezek mintegy másfél óra alatt járhatóak be. Az applikáció jelenleg csak magyarul érhető el, de a későbbiekben angol és német nyelvvel is bővítik majd a választékot.

„A látogató a kezében a várost járva különböző fontos helyszíneken plusz információhoz juthat. Az eddigi működéstől eltérően, hogy azt igazoltuk vissza, hogy ténylegesen megjelent mondjuk itt a főtéri Festetics-szobor mellett, érdekes sztorikat mesélünk el, mondjuk a Festeticsekről.”-mondta Tóthi Attila.

A Beszélő Városok projekt népszerűsége a várakozásokat is felülmúlta. Vozár Péterné kiemelte, a pályázat sikerének kulcsa az együttműködés a különböző kulturális területekkel.

„Különböző rendezvények valósultak meg ezen keresztül úgy, mint például a városismereti séták az applikáció segítségével és személyesen, illetve a Kulthajó című programok is ezen program keretein belül zajlottak.”-emelte Vozár Péterné.

A projekt első elemeként valósult meg a Beszélő Városok című kötet, amely a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének gondozásában jelent meg június elején. A mű 16, többségben keszthelyi szerző írását szerkesztette egy kiadványba. Célja a kulturális örökségek továbbadása.

„Ezek a városok Keszthely, korábban Kőszegen dolgoztunk, most a következő célpont Veszprém. Ezek a városok nagyon alkalmasak arra, hogy apró történeteket gyűjtsünk össze, mert van levéltár helyben, rengeteg helyi tudás, és nagyon kíváncsi városi közönség, akik szeretnék, az ott megélt eseményeket újraolvasni. Szeretnék bővíteni a tudásukat.”-foglalta össze Mátay Mónika.

A könyv része a helyi történeteket bemutató kötetsorozatnak, melyből részletek a mobil applikációra is felkerültek, így nem csak papíralapon olvashatják az érdeklődők. A jövő évben további 4-5 túraútvonalat készülnek összeállítani, változó hosszúságban.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus