+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nő a halfogyasztás az adventi időszakban
2022. november 30. szerda 17:26 - Keszthely
Nő a halfogyasztás az adventi időszakban
Jelentősen növekszik a halfogyasztás az adventi időszakban, erre mutattak rá szakemberek. Ennek ellenére az európai átlaghoz képest a magyarok kevés halat esznek. Becslések szerint a haltermelők és a halboltok akár egész éves forgalmuk 60-70 %-át ilyenkor bonyolítják le.

Frissen méri le az eladó a kiválasztott halat az egyik keszthelyi halboltban. A legtöbb a pontyból és a harcsából fogy, de karácsony előtt sokan keresik még a fogassüllőt is, ami évközben nem annyira jellemző. Magyarországon egy ember átlagosan 6,4 kg halat fogyaszt évente, ennek több mint 30%-a az év végére tehető. Az ünnepekre készülődve a halboltokban is megnő a választék, és többen térnek be vásárolni.

„Most a karácsonyi időszakban megnövekszik ilyenkor a fogyasztás. Nagyon sokszor csak ilyenkor fogyasztanak halat egyáltalán az évben. Évközben is nyitva vagyunk végig, természetesen, de ilyenkor sokkal erősebb a forgalom is, meg sok minden más is sokkal több fogy, mint ahogy szokás.”  -mondta Balogh Bence a Balatoni Halak Boltjának tulajdonosa.

A halfogyasztás minden évben emelkedik, ami annak is köszönhető, hogy nő a feldolgozottságuk. A hazai étkezési halakat sokkal kevesebben fogyasztják még mindig, mint az import termékeket. Szakemberek rámutattak, ha frissen piacra került halat eszünk az környezetvédelmi szempontból is jobb, mint a messziről behozott, fagyasztott állapotú, tengeri társai. Pozitívum viszont, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók.

 „Havonta egyszer, de az az igazság, hogy csak a balatoni halat szeretjük leginkább, meg a friss halat. Mirelitet nem szoktunk venni, úgyhogy itt szoktunk általában vásárolni.” - mesélt szokásairól Dr. Szendrődi Miklósné.

Az elmúlt években egyre népszerűbb ételnek számít a hal számos hasznos élettani hatása miatt. Víztartalma jelentős, ezért könnyen emészthető. Emellett jó minőségű fehérjét tartalmaz, ami az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is hozzájárul. Ezért a táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy ha tehetjük, legalább kéthetente iktassuk be étrendünkbe. A hal kiváló alapanyaga a krémeknek, leveseknek, salátáknak, de sült, rakott, és pörkölt formában is elkészíthető.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus