+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több mint 100 facsemetét ültettek az idén Keszthelyen
2022. november 30. szerda 16:57 - Keszthely
Több mint 100 facsemetét ültettek az idén Keszthelyen
70 facsemetét ültettek el Keszthelyen a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül elnevezésű programsorozatban. A szakemberek a város több pontján ültettek csemetéket, ennek a többsége hársfa. A VárosFa programba a 10 ezer főnél nagyobb települések pályázhattak.

A fásítás utolsó lépéseként a Georgikon utcai hiányos fasor pótlását végezték el a szakemberek. A csemetéket, valamint a hozzátartozó karót, kötözőt és törzsvédőt a Bakonyerdő Zrt. ajánlotta fel a városnak. Az utolsó fák ültetésében Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, és a Premontrei iskola diákjai is részt vettek.

„Elhatároztuk, hogy még több fát ültetünk Keszthelyen. Keszthely azért arról ismert, hogy szép zöldfelületei vannak, sok a fa, sok a liget, de természetesen pótolni kell egyrészt a régi fákat, másrészt szeretnénk új fasorokat is telepíteni. Erre ezek a programok nagyon jó lehetőséget adnak. Ebben a MOL programban 70 fát tudtunk elnyerni.” - mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az idén több mint 100 facsemetét ültettek el Keszthelyen. A VárosFa programban a Ranolder iskola előtt, valamint a város több utcájában pótolták a fákat. Emellett a városi strandra is ültettek csemetéket. A Neked Zöldül című programsorozatban összesen 7000 facsemetét ültettek el országszerte.      

„Ebből a 7000 fából 500 darabot a megyei jogú városokban már elültettek a tavasz folyamán, 6500 darabra lehetett pályázni. 30-70 darabot lehetett nyerni 16 féle fafajból. Keszthely abban a szerencsés helyzetben volt, hogy 70 fát sikerült nyerni az itteni sorfa pótlásokhoz, ültetésekhez.” - tájékoztatott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

A programban a települések választhatták ki a csemeték ültetési helyét, és természetesen az elültetett fák gondozása is az önkormányzatok feladata. Keszthely frekventáltabb utcáinak és a nagyobb zöldterületek faállományának többsége hárs és juhar, ezért ezekre a fajtákra esett a választás.

„Mi úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk egységesíteni az utcaképet, ezt pedig úgy tudtuk elvégezni, hogy a hársfa mellett döntöttünk. Tehát hársfával megkezdtük itt a fasornak az újraépítését. Természetesen megtalálhatóak az utcában már beteg, idős egyedek, amikor eljön az ideje – ha nem is hárshoz tartoznak, hanem például egy juhar – azokat  is hárssal fogjuk pótolni” - tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök.

Az eseményen elhangzott, Keszthely önkormányzata a jövőben is folytatja a faültetést. Cél az, hogy minden évben több mint 100 csemetével bővítsék a város zöldterületeit.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus