+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely is részt vett az Országos Rajzfilmünnepen
2022. november 22. kedd 17:17 - Keszthely
Keszthely is részt vett az Országos Rajzfilmünnepen
Keszthely is csatlakozott az Országos Rajzfilmünnephez. A Balaton Színházban vetítésekkel, kézműves foglalkozással várták a gyerekeket. Az intézmény rajzpályázatot is szervezett, az eseményen eredményt is hirdettek. Az egész napos programon a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talált magának kedvére valót.

Jankovics Marcell egész estés mesefilmjét is levetítették Keszthelyen. Az érdeklődők a Básti teremben mozizhattak. Az Ének a Csodaszarvasról című alkotásra nem csak a gyerekek, hanem felnőttek is kíváncsiak voltak. A Simándy teremben kézműves foglalkozásra várták a gyerekeket és szüleiket. A fiatalok nagyon lelkesek voltak, többen a rajzpályázatra is neveztek.    

„Én a kíváncsi jóra törpét rajzoltam, ahogy fut Jukka-Pekkához a fagyikkal, és lötyög ki a fagyi, mert nyár van. A másik pedig Valér és Titusz a Kuflikból álldogálnak a réten, Hilda pedig ott ül a kupac tetején, és nézi, hogy mikor jönnek már haza, mert ebédre készülnek már.” - mondta egy résztvevő, Németh Vince Ferenc.

A rajzpályázatra a környék több településéről mintegy 70 alkotás érkezett. A zsűri négy korcsoportban ítélte oda a díjakat. A gyerekek többsége kedvenc rajzfilmfiguráját örökítette meg.   

„Pöttyei vannak, meg egy piros ruhája, szempillái, és ennyit tudok csak.” - tette hozzá Németh Klára.

A kézműves foglalkozáson is a rajzfilm volt a főszerepben. A gyerekek szüleik segítségével alkottak. A legkisebbek színeztek, a nagyobbak lázasan dolgoztak. Papírból, tollból, gurigákból készítettek olyan figurákat, amelyek akár rajzfilmhősök is lehetnek.

„Van, aki várja az instruálást, tehát, hogy minden vonalat meghúzzunk, de egyre bátrabbak a gyerekek, azt veszem észre, meg nagyon jó hatással van rájuk, hogyha látják, hogy a másik is csinálja. Egyébként mindig úgy készülünk, meg vannak önkéntes lányok is, akik segítenek, hogy sablonok elő vannak készítve, felvágva nagyjából egy akkora darabra a papír, amit használni fognak.” - tájékoztatott a foglalkozás vezetője, Tóth Adél.

Az Országos Rajzfilmünnep három nap alatt nagyjából 180 helyszínen zajlott egyszerre. Minden évben bemutatják egy-egy neves hazai mester alkotásait. A választás idén Jankovics Marcellre és a Pannónia Filmstúdióra esett. Keszthely évek óta csatlakozik a programhoz.

„Nagyjából úgy raktuk össze ezt a programot, hogy a legkisebbektől, ahogy időben haladunk előre, úgy a legnagyobbakat várjuk ide. délelőtt volt kettő darab vetítési blokk. Először a Hoppi meséket láthatták, majd pedig egy kiállítás megnyitó és egy rajzpályázat eredményhirdetését követően pedig még egy második blokkban voltak Macskássy Gyula rövidfilmek.” - emelte ki Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

A programról nem hiányozhatott az arcfestés sem. Készültek a pillangók és a cicák. A rajzfilmünnepen kicsik és nagyok is jól szórakoztak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus