+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gondoskodjunk a téliesítésről!
2022. november 22. kedd 16:30 - Keszthely
Gondoskodjunk a téliesítésről!
Ne feledkezzünk meg az ivóvízhálózat téliesítéséről! Erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A vízmérők elfagyása vízelfolyást okozhat, javítása pedig jelentős anyagi terhet jelent a fogyasztóknak. A vízórák mellett a növényekre is figyelmet kell fordítani, az éjszakai fagy ugyanis az érzékeny virágokat is tönkreteheti.

A tél közeledtével fontos a vízórák védelme. Visszatérő probléma ugyanis a vízmérők elfagyása. A DRV egy átlagos fűtési szezonban több száz ilyen esetet regisztrál. 2017-ben az extrém hideg télen 6000 eszköz fagyott el működési területükön, ekkor egymillió liter víz folyt el. A fagyást megelőzni megfelelő szigeteléssel lehet. Fontos, hogy a lebúvónyílást záró aknafedlap pontosan illeszkedjen, ne hagyjunk hézagokat. A kültéri vízaknákat és csapokat is vízteleníteni kell. A vízmérők rendszeres ellenőrzése a felhasználók jogszabályban rögzített feladata.

„Hogyha fagyás miatt megrongálódik ez a vízmérő, ezt javítani kell, esetleg cserélni kell, illetve az új mérőt hitelesíteni, valamint az elfolyt víznek a díját is ki kell fizetni. Ez tetemes költségbe verheti a felhasználót, ami egy ilyen téli, amúgy is fűtési szezonban nem szükséges, jó lenne elkerülni. Az elfagyott vízmérő cseréjének a díját a felhasználónak kell fizetnie, ez a vízmérő átmérője alapján van kalkulálva és a legkisebb 15 mm-es külső átmérőjű vízmérőnél is ez 40.767 forint.” - mondta el Lakatos Edina a DRV sajtószóvivője.

A kültéri növények védelmére Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök is felhívta a figyelmet. A cserepeket célszerű jutazsákkal körbevenni, így megelőzhetjük, hogy átfagyjanak. Hungarocell darabokkal és mulccsal is szigetelhetünk. Nem szabad azonban elfeledkezni az öntözésről sem főként az örökzöldek esetében. A mediterrán növényeket érdemes fagymentes helyre vinni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő citrusfélék és leanderek teleltetéséről a kertészetekben mindig tájékoztatják a vásárlókat.

„Általában az emberek szeretnek az interneten utána kutakodni a dolgoknak. Vannak azonban fals információk fent az interneten, azért mindig érdemes rákérdezni szakembernél, hogy mi a véleménye róla. De tudatosan jönnek. Főleg a leander még mindig nagy sláger, de egyre többen vásárolnak citrusféléket. Ugye lévén, hogy nagyon sok citrusnak a héja felhasználható ugye süteményekbe. És így vegyszermentes gyümölcsöket tudunk szüretelni. Fontos, hogyha megfelelő helyen vannak teletetve, akkor ők ugyanúgy fognak virágozni.”

A szakember hangsúlyozta, egy 10 Celsius fokos, világos helyiség tökéletes a teleltetésre. Amennyiben csak fűtött lakásba tudjuk ezeket elhelyezni, valószínűleg ledobja majd leveleit a növény. A locsolásról télen is gondoskodni kell, a tápoldatozással azonban finoman kell bánni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus