+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gondoskodjunk a téliesítésről!
2022. november 22. kedd 16:30 - Keszthely
Gondoskodjunk a téliesítésről!
Ne feledkezzünk meg az ivóvízhálózat téliesítéséről! Erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A vízmérők elfagyása vízelfolyást okozhat, javítása pedig jelentős anyagi terhet jelent a fogyasztóknak. A vízórák mellett a növényekre is figyelmet kell fordítani, az éjszakai fagy ugyanis az érzékeny virágokat is tönkreteheti.

A tél közeledtével fontos a vízórák védelme. Visszatérő probléma ugyanis a vízmérők elfagyása. A DRV egy átlagos fűtési szezonban több száz ilyen esetet regisztrál. 2017-ben az extrém hideg télen 6000 eszköz fagyott el működési területükön, ekkor egymillió liter víz folyt el. A fagyást megelőzni megfelelő szigeteléssel lehet. Fontos, hogy a lebúvónyílást záró aknafedlap pontosan illeszkedjen, ne hagyjunk hézagokat. A kültéri vízaknákat és csapokat is vízteleníteni kell. A vízmérők rendszeres ellenőrzése a felhasználók jogszabályban rögzített feladata.

„Hogyha fagyás miatt megrongálódik ez a vízmérő, ezt javítani kell, esetleg cserélni kell, illetve az új mérőt hitelesíteni, valamint az elfolyt víznek a díját is ki kell fizetni. Ez tetemes költségbe verheti a felhasználót, ami egy ilyen téli, amúgy is fűtési szezonban nem szükséges, jó lenne elkerülni. Az elfagyott vízmérő cseréjének a díját a felhasználónak kell fizetnie, ez a vízmérő átmérője alapján van kalkulálva és a legkisebb 15 mm-es külső átmérőjű vízmérőnél is ez 40.767 forint.” - mondta el Lakatos Edina a DRV sajtószóvivője.

A kültéri növények védelmére Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök is felhívta a figyelmet. A cserepeket célszerű jutazsákkal körbevenni, így megelőzhetjük, hogy átfagyjanak. Hungarocell darabokkal és mulccsal is szigetelhetünk. Nem szabad azonban elfeledkezni az öntözésről sem főként az örökzöldek esetében. A mediterrán növényeket érdemes fagymentes helyre vinni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő citrusfélék és leanderek teleltetéséről a kertészetekben mindig tájékoztatják a vásárlókat.

„Általában az emberek szeretnek az interneten utána kutakodni a dolgoknak. Vannak azonban fals információk fent az interneten, azért mindig érdemes rákérdezni szakembernél, hogy mi a véleménye róla. De tudatosan jönnek. Főleg a leander még mindig nagy sláger, de egyre többen vásárolnak citrusféléket. Ugye lévén, hogy nagyon sok citrusnak a héja felhasználható ugye süteményekbe. És így vegyszermentes gyümölcsöket tudunk szüretelni. Fontos, hogyha megfelelő helyen vannak teletetve, akkor ők ugyanúgy fognak virágozni.”

A szakember hangsúlyozta, egy 10 Celsius fokos, világos helyiség tökéletes a teleltetésre. Amennyiben csak fűtött lakásba tudjuk ezeket elhelyezni, valószínűleg ledobja majd leveleit a növény. A locsolásról télen is gondoskodni kell, a tápoldatozással azonban finoman kell bánni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus