+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Optikai vadriasztóval a balesetek ellen
2022. november 18. péntek 17:57 - Keszthely
Optikai vadriasztóval a balesetek ellen
Optikai vadriasztókkal szorítják vissza a balesetek számát a 71-es főút fenékpusztai szakaszán. Az eszköz a jármű fényét kék színnel vetíti ki, amely a vadállatokat elriaszthatja. A Gyöngyös-patak menti úton évente több vadgázolás is történik.

Minden évben nagy számban fordulnak elő vadgázolások. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint 2021-ben 7459 nagyvadat gázolt el jármű országosan. Zala megye rendkívül gazdag vadállománnyal rendelkezik, ebben a régióban még nagyobb a rizikója a baleseteknek. Keszthely környékén a legveszélyeztetettebb a Keszthelyt-Hévízt-Cserszegtomajt összekötő útszakasz, valamint az úgynevezett úsztató major.

A 71-es főút Gyöngyös-patak menti szakaszán fordul elő a legtöbb vadbaleset a környéken. Ez minden évben megtörténik, többször helyszínelnek itt a rendőrök, idén sem volt ez másképp. Többször találkoztak az autósok őzzel, szarvassal vagy akár vaddisznóval is.

Erre a szakaszra is kerültek optikai vadriasztók. Ebben az évben számos nagy anyagi kárral végződő ütközés volt. A balesetek számának csökkentésére találták ezt a megoldás. A vadriasztókat a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával vásárolták meg, melyeket a Magyar Közút Zrt. munkatársai helyeztek ki.

„Ennek a hatásmechanizmusa gyakorlatilag az, hogy amikor a reflektorral megy az autó, akkor megvilágítja és egy kékszínű kvázi fénysorompó jellegű jelenség válik a vadállat számára. Így amikor ezt meglátja a vad, akkor megtorpanik, megáll. Tehát nagy eséllyel elkerülhetjük a balesetet.” - ismertette Kun Gábor közlekedésrendészeti osztályvezető.

Az optikai vadriasztók a környezeti hatásoknak és a sózás maró hatásának is ellenállnak, így hosszú távú védelmet nyújtanak az útszakaszon. A rendőrség azonban továbbra is kéri a járművezetőket, hogy körültekintően és óvatosan vezessenek mindenütt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus