+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Festetics II. Tasziló munkásságát idézték
2022. november 18. péntek 17:52 - Keszthely
Festetics II. Tasziló munkásságát idézték
Festetics II. Tasziló Emlékülést tartottak ma Keszthelyen. A herceg öröksége a mai napig nagy hatással van a térségben. A Georgikon Campuson jelenleg is zajlik a telivértenyésztés, a Fenékpusztai kiskastély renoválása pedig várhatóan jövő év végére fejeződik be. Az emlékülésen szót ejtettek hazánk lótenyésztésének a fontosságáról is.

Jelenleg 26 lovat tartanak a Georgikon Campus Lovasoktatási és Lótenyésztési Központjában. Már az év elején megérkeztek a telivér tenyészkancák, jelenleg 12-en vannak. Már négy csikó született, de több kanca jelenleg is vemhes. Ezek a példányok szolgáltatják az itt létesülő kisbéri félvér törzstenyészet alapját. A keszthelyi lótenyésztés már a 19. században jelentős volt, ez Festetics II. Tasziló nevéhez köthető.

„Ezért gondoltuk azt, hogy a Georgikon Napok és a 225 éves évforduló méltó lenne arra, hogy róla is megemlékezzünk. Valóban szintén az előadások közül Fehér György professzor úr szájából elhangzott, hogy nagyon sokat beszélünk Festetics Györgyről, nagyon sokat tett Keszthelyért. Ő volt a Georgikonnak az alapítója is. Festetics Taszilóról viszont nagyon kevés emlék van és talán méltatlanul kevéssé emlékezünk meg róla. Pedig nagyon-nagyon sokat tett Keszthelyért. Illetve ami Festetics Taszilónak egy nagy érdeme.” - ismertette Dr. Bartos Ádám egyetemi docens.

A Festetics Tasziló Emlékülésen szót ejtettek többek között az angol telivérek versenyeztetéséről, és a korabeli mezőgazdaságról is. Zsigmond Richárd a magyar lóágazat helyzetét ismertette.

„A felnevelt lovak már nem a mezőgazdaságba hasznosulnak, hanem egyre inkább a gazdaság, illetve a kultúra egyéb területein találják meg helyüket. Teljesen beépült az idegenforgalomba, az oktatásba, a sportágazatba, de természetesen a kulturális hagyományokba.”

A Georgikon idén ünnepli alapításának 225. évfordulóját. Ebből az alkalomból emlékeztek meg Festetics II. Tasziló munkásságáról. A hercegnek sokat köszönhet a város.

„Nagyon fontos a lótenyésztésben bizonyos fajtáknak a gondozása, a lóval kapcsolatos különböző sportágak. Illetve ami újdonság és amiről is hallhatunk és ismerem már a koncepciót, hogy a hévízi Gyógyfürdővel közösen a lovaknak egy különleges rehabilitációja. És a térségnek ez nagyon jó, mert minden olyat meg kell keresni, ami egyedi az országban.” - mondta el Manninger Jenő  polgármester.

A Helikon Kastélymúzeum 2020-ban nyert pályázati forrást a majorság fejlesztésére Fenékpusztán. Itt volt a Festeticsek egykori lótenyésztési központja. A beruházás 2021-ben kezdődött el, az I. ütemmel hamarosan elkészülnek a szakemberek. A II. ütemnél idén választják ki a kivitelezőt.

„Várhatóan a 23-as év végéig az a beruházási szakasz is. Közben elkészült a kiállításnak a tervezete és az egész területre négy különböző helyszínen egy egységes kiállítást, Fenékpuszta lótenyésztési történetének a kiállítását fogjuk tudni létrehozni.” - osztotta meg Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A kiállítás várhatóan 2023 év végén nyílik meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus