+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 270 éves az alsópáhoki Dr. Szántó Imre Általános Iskola
2022. november 18. péntek 15:30 - Alsópáhok
270 éves az alsópáhoki Dr. Szántó Imre Általános Iskola
270 éves az alsópáhoki Dr. Szántó Imre Általános Iskola. A jubileumot műsorral, közösségi programokkal és fejlesztések átadásával ünnepelték. A fenntartó tankerület 31 millió forintos beruházást valósított meg. Az elmúlt 16 évben az önkormányzat is több alkalommal korszerűsítette az intézményt.

 Az oktatás Páhokon 1890-ig egy tanteremben folyt, amely egybeépült a nádfedeles kántortanítólakással. Itt egy időben száznál is több tanköteles diákot kellett okítania egyetlen pedagógusnak. Ma 161 tanuló van Alsópáhokon.

Magyar Ferenc tankerületi igazgató: „Most bátran nézzünk szét, néhány emberöltő múltán hol tart, milyen lett Alsópáhok iskolája, amely a település identitásának, önazonosságának fontos helyszíne. Valódi érték – bátran mondhatom – mindannyiunk számára.”

A jubileumot fejlesztésekkel ünnepelte az iskola. Öt tantermet, vizesblokkokat és öltözőket újítottak fel. Új padló- és falburkolatokat, árnyékolókat kaptak a helyiségek és az udvart is fejlesztették. A Magyar falu program 31 millió forintos forrásából végezte el a beruházást a tankerület.

Nagy Bálint beruházásokért felelős államtitkár: „A Dr. Szántó Imre Általános Iskola a térség egyik legrégebbi és legnagyobb múlttal rendelkező iskolája. Magyarország Kormánya legsikeresebb vidékfejlesztési programja, a Magyar falu programnak köszönhetően a mostani színvonalas fejlesztés a jövőt is biztosítani tudja.”

Alsópáhokot nem az elnéptelenedés veszélye, hanem a fejlődés igénye motiválta a fejlesztésekben. Az elmúlt 16 évben kilenc alkalommal pályáztak különböző forrásokra. Több ütemben korszerűsítették az iskolaépületet, a tornacsarnokot és három alkalommal vásároltak informatikai eszközöket. Hőszivattyúval és napelemekkel szerelték fel az épületet.

Czigány Sándor polgármester: „Büszke vagyok arra, hogy Alsópáhokon ilyen iskola működik. Volt egy időszak, amikor rezgett a léc, amikor 120 fővel dolgoztunk és becsöpögött az esővíz ide a padlóra, azonban összefogtunk és sikeresek voltunk. Ehhez a sikerhez kellett a mindenkori kormány támogatása.”

A jubileumi rendezvényen az iskolások műsora mellett átadták a szülői munkaközösség támogatását. Jótékonysági táncesten gyűjtöttek össze 1.625 millió forintot a játszótér bővítésére. E célra az iskolafejlesztés egyik kivitelezője is felajánlott 100 ezer forintot.  Az ünnepnapon nem volt tanítás, közösségépítő programokat szerveztek a diákoknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus