+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Németajkúak találkoztak
2022. november 10. csütörtök 18:03 - Keszthely
Németajkúak találkoztak
Magyarországon élő németajkúak közössége szervezett találkozót Keszthelyen. A "Deutschsprachige Gemeinschaft am Balaton" nevű csoport rendszeresen szervez összejöveteleket. Céljuk, hogy segítség egymást, különösen az újonnan ideköltözőket.

Április elején kezdett el formálódni a németajkúak csoportja. Minden héten találkoznak, száz-kétszáz tag is összejön ilyenkor. Van, hogy csak egy ebédet költenek el együtt, máskor túráznak vagy más szabadidős tevékenységet végeznek.

Sokan vannak, akik már itt laknak több éve – mondja a csoport szervezője, Ignaz Bearth. Többen nemrég költöztek Magyarországra, olyanok is akadnak akik itt nyaralnak, de még Nyugat-Európában élnek, például: Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban. Az ottani élet az, ami miatt már többen Magyarországon élnek, ahol véleményszabadság és a demokrácia van – fogalmazott a svájci férfi. 

A csoport tagjai a nyugati politika miatt jöttek Magyarországra. Legtöbben a biztonság hiánya miatt döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat. A legtöbben Németországból érkeztek.

Szalai Antye: „A biztonság az utcákon, a városokban az nagyon sokat szenvedett az elmúlt években. Ha be kell mennem Münchenbe az S-bahnnal, akkor olyan feszültnek éreztem magam, mert hangoskodtak, sok volt a külföldi, aki nem úgy viselkedett, mint ahogy Németországban szokás volt. Nem volt jó.”

A csoport szervezőinek és tagjainak célja, hogy minél gyorsabban integrálódjanak ebbe az országba, az itteni emberek közé. A közösség összefogja a Magyarországra érkező németajkúakat. 

„Teljes mértékben integrálódni akarnak. Sokan mondták, hogy szeretnének magyarul tanulni. Ilyenről is van szó, hogy egy közöttünk lévő hölgy, aki magyart, illetve idegen nyelveket oktat, hogy ő is segíti a közösséget. Támogatjuk egymást” - nyilatkozta Gál Zoltán segítő. 

A németajkú közösség tagjai nagyon összetartóak, amiben tudják, segítik egymást. Már saját honlapjuk is van.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus