+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Németajkúak találkoztak
2022. november 10. csütörtök 18:03 - Keszthely
Németajkúak találkoztak
Magyarországon élő németajkúak közössége szervezett találkozót Keszthelyen. A "Deutschsprachige Gemeinschaft am Balaton" nevű csoport rendszeresen szervez összejöveteleket. Céljuk, hogy segítség egymást, különösen az újonnan ideköltözőket.

Április elején kezdett el formálódni a németajkúak csoportja. Minden héten találkoznak, száz-kétszáz tag is összejön ilyenkor. Van, hogy csak egy ebédet költenek el együtt, máskor túráznak vagy más szabadidős tevékenységet végeznek.

Sokan vannak, akik már itt laknak több éve – mondja a csoport szervezője, Ignaz Bearth. Többen nemrég költöztek Magyarországra, olyanok is akadnak akik itt nyaralnak, de még Nyugat-Európában élnek, például: Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban. Az ottani élet az, ami miatt már többen Magyarországon élnek, ahol véleményszabadság és a demokrácia van – fogalmazott a svájci férfi. 

A csoport tagjai a nyugati politika miatt jöttek Magyarországra. Legtöbben a biztonság hiánya miatt döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat. A legtöbben Németországból érkeztek.

Szalai Antye: „A biztonság az utcákon, a városokban az nagyon sokat szenvedett az elmúlt években. Ha be kell mennem Münchenbe az S-bahnnal, akkor olyan feszültnek éreztem magam, mert hangoskodtak, sok volt a külföldi, aki nem úgy viselkedett, mint ahogy Németországban szokás volt. Nem volt jó.”

A csoport szervezőinek és tagjainak célja, hogy minél gyorsabban integrálódjanak ebbe az országba, az itteni emberek közé. A közösség összefogja a Magyarországra érkező németajkúakat. 

„Teljes mértékben integrálódni akarnak. Sokan mondták, hogy szeretnének magyarul tanulni. Ilyenről is van szó, hogy egy közöttünk lévő hölgy, aki magyart, illetve idegen nyelveket oktat, hogy ő is segíti a közösséget. Támogatjuk egymást” - nyilatkozta Gál Zoltán segítő. 

A németajkú közösség tagjai nagyon összetartóak, amiben tudják, segítik egymást. Már saját honlapjuk is van.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus