+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zenei emlékek két szinten
2022. november 9. szerda 16:14 - Gyenesdiás
Zenei emlékek két szinten
Gyenesdiásra költözött a zeneautomata múzeum. A keszthelyi helyiség már kicsinek bizonyult a több száz darabból álló tárlatnak, így otthonuk közelében állították ki azokat. A magánkiállítást tárlatvezetéssel lehet megnézni, kérésre a hangszerek is megszólalnak.

Kézzel hajható és elektromos verklik, valamint zeneautomaták világába léphet be az, aki ellátogat a Surbi’s múzeumba. A legtöbb eszköz 200-250 éves. A magánmúzeum tulajdonosa, Hansjörg Surber 12 éves kora óta gyűjti a zenegépeket. Folyamatosan költöztette át a kollekcióját Magyarországra, feleségével ugyanis 2009 óta élnek itt. Korábban Keszthelyen mutatta be a nem mindennapi tárgyakat, azonban már szűkösnek bizonyult az az ingatlan. Ezért döntöttek úgy, hogy otthonuk közelébe költöztessék a kiállítást.

„Nem mennyiségre, hanem a minőségre törekszünk. Keszthelyen sem nagy létszámban látogattak meg minket, az őszinte érdeklődő közönség volt ott is. Ez a célunk Gyenesdiáson is, hogy azok, akik nem ismerték ezt a világot, láthassák. A 90%-a látogatóinknak magyar volt, de a világ számtalan országából érkeztek hozzánk.” - osztotta meg Hansjörg Surber tulajdonos.

A kétszintes tárlaton a verklik mellett megjelennek a korszakra jellemző ikonikus kiegészítők is, mint a gépek üzemeltetőinek hagyományos kalapja vagy a majmok. Régi rádiók, zenedobozok és gramofonok is idézik a 18-19. század hangulatát. Ez a célja a keszthelyi Verklifesztiválnak is, amit a múzeumtulajdonos javaslatára rendeznek meg. A szervezők szerint ez a kiállítás is az érdeklődők egyik kedvence lesz.

„Biztos, hogy vonzani fogja, hiszen 2013-tól kezdve, az első verklifesztivál óta sokan megismerték ezt a zeneszerszámot és keresik azt, hogy hol tudják ezt közelebbről megismerni, meghallgatni. Nem csak azon az egy szeptemberi hétvégén, hanem évközben is bármikor. Úgyhogy szerintem, mivel egyetlen az országban az ilyen jellegű kiállítás, biztos, hogy sokan fogják felkeresni.” - véleményezte Zámbóné Hajdu Andrea a Verklifesztivál szervezője.

A kiállítást kedden adták át hivatalosan. A megnyitón Gál Lajos polgármester üdvözölte az ötletet, hogy Gyenesdiáson valósították meg ezt a tárlatot. 

„Értéket teremtettek ők jó néhány évtized alatt és értéket teremtenek itt Gyenesdiáson. És ezzel Gyenesdiás is talán itt a térségben és az országban is megmutatja azt, hogy bizony ezekre a régi történelmi értékekre büszkének kell lenni és meg kell őriznünk őket. Ezekből bizony építkeznünk lehet emberileg is, közösségileg is. Hiszen a közösségeket is összehozza egy-egy ilyen csodálatos gyűjtemény.” - mondta el Gál Lajos polgármester.

A tárlat előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható. Maximum 10 fős csoportokat fogadnak egyszerre. Német, francia, orosz és esetenként magyar nyelvű tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus