+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / LélekTánc: fogyatékkal élők és épek közös művészete
2022. november 4. péntek 18:33 - Vonyarcvashegy
LélekTánc: fogyatékkal élők és épek közös művészete
Különleges társművészeti együttműködés indult Vonyarcvashegyen. A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és az Imre Sándor Szeretetszínház összefogásával egy művészeti performansz születik. A Lámpás ’92 Alapítvány három évtizede biztosítja fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását és művészeti képzését. A szeretetszínház pedig hátrányos helyzetű, sérült és ép gyermekeket, fiatalokat kapcsol össze a drámapedagógia eszközeivel.

A közös munka kezdőpontja a vásznon öltött testet. A Lámpás ’92 KözhasznúAlapítvány fogyatékossággal élő képzőművészeinek és az Imre Sándor Szeretetszínház művészeinek szerveztek műhelymunkát.

„Még a név is csodálatos: LélekTánc, ahol a színház és a képzőművészet közös keringőjében épek és sérültek együtt fognak alkotni tárgyakat, műhelymunkákat és egy olyan előadásra készülnek, amit majd tavasszal, a nyári időszakban színházi kertek közt le fogunk adni” - mondta Pali Róbert polgármester. 

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és az Imre Sándor Szeretetszínház akkor került kapcsolatba, amikor a vonyarcvashegyi székhelyű kulturális csoport megkapta a Példakép - Példaképp Díjat. A két szervezet közti együttműködés egy társművészeti programban ölt testet.

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke: „Ez egy olyan társművészeti együttműködés lesz, amire ilyen formán szerintem még sehol nem volt példa. Nagyon különleges lesz, hogy ezek a művészek, vagy alkotók hogyan fogják ebben a különleges színdarabban a párbeszédüket megvalósítani és ez milyen üzeneteket fog hordozni a társadalom tagjainak.”

A műhelymunka megnyitóján részt vett a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Fülöp Attila Vonyarcvashegyen jelentette be, hogy országosan 15 milliárd forint keretösszeggel hirdetnek pályázatot támogatott lakhatásra és szociális szolgáltatások kiépítésére. Civil-, egyházi és önkormányzati fenntartók is pályázhatnak.

„Ez azt jelenti, hogy a támogatott lakhatásban egy családias környezetben teremtünk lehetőséget arra, hogy fogyatékossággal élő honfitársaink lakhatását biztosítsuk és természetesen ehhez bizonyos szociális alapszolgáltatásokat hozzáteszünk. Erre december 1-től lehet pályázni, 2023. január 6-ig” - mondta televíziónknak Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Az őszi műhelymunka a szeretetszínház Valahol Európában című előadásának előszavához kapcsolódik. A teátrum tagjai énekelnek, jeleneteket adnak elő. Ezek érzelmi hatásai inspirálják a képzőművészeket. A novemberi eseményt téli és tavaszi együttműködések, próbák követik majd és 2023. nyarán egy egyedülálló premieren mutatják be a közös művészeti performanszot.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus