+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új kártevő a Kis-Balatonon: az úszó kagylótutaj
2022. október 13. csütörtök 23:22 - Zalavár
Új kártevő a Kis-Balatonon: az úszó kagylótutaj
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer I-es ütemén jelent meg az “úszó kagylótutaj”. Ez egy idegenhonos és az élővizekben invazívan viselkedő növényfaj, ami károsan hat a területre. A vízügy és és a nemzeti park közös erővel, még időben elkezdte a nagy területet elfoglaló növény eltávolítását.

Igazi őszi, ködös időben, csónakkal indultak a szakemberek a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer Zalavár melletti területére begyűjteni a káros növényt. Arra gyanakodnak, hogy a területtől idegenhonos “úszó kagylótutaj” akvaristák által kerülhetett a tóba. Az ökoszisztéma szerkezetének megóvása miatt kulcsfontosságú a trópusi, meleget kedvelő növényfaj eltávolítása. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ezért elkötelezett a visszaszorítása érdekében. Baranyai Olga monitoring referens elmondta: "Most még idejében vagyunk. Azt szokták mondani, hogy ha kis lokális foltok vannak az inváziós növényeknél és akkor kerül eltávolításra, akkor ezt a robbanásszerű szaporodást meg lehet akadályozni. Itt a kollégák most csónakkal fognak beevezni, megkeresik ezeket a foltokat a területen, és megpróbálják minél teljesebb mértékben eltávolítani. Most még időben vagyunk."

Az “úszó kagylótutaj” azért káros, mert olyan mértékben képes elszaporodni a víz felszínén, hogy lefolyási akadályt tud képezni. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakértői a közös erőfeszítés nyomán azt várják, hogy a vízterület jelentős részét elfoglaló “úszó kagylótutaj” szaporodását sikerül visszaszorítani.

A növény nem csak a nyílt vízen, hanem a parton is területet foglalt magának. Az eltávolítással elejét veszik, hogy a lefolyási akadály következtében megemelkedjen a vízszint. Ez akár a negyven centimétert is elérheti. Továbbá oxigénhiányt is okozhat a tavon. Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre hozzátette: "Beárnyékolja a vizet, így aztán az algák nem tudnak oxigént termelni. Egy oxigénhiányos állapot jöhet létre, ami akár halpusztulást és egyebeket is okoz. Mint inváziós faj, nagyon jellemző rá, hogy mérhetetlen sebességgel tud szaporodni. Magot is hoz, ivarosan is szaporodik, de rengeteg sarjat képes hozni, és ezért ilyen gyors a szaporodása."

Az “úszó kagylótutaj” képes túlélni a telet. Korábban a vizek befagyásával egyszerűen kipusztult, de enyhe tél esetén növekedhet az általa okozott kár. A szakemberek néhány hete vették észre, hogy megjelent itt ez a növény és vélhetően időben elkezdődött a prevenció. Ez azért is fontos, mert a Kis-Balatont átszelő és benne kanyargó Zala a területének minden sarkába el tudja juttatni ezt a növényt vagy a magját.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus