+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!
2022. szeptember 23. péntek 18:32 - Keszthely
Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!
Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék! Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak, melyet a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel hívott életre. Egyszerre 7 városban várták a véradókat pénteken.

11 órakor érkezett meg a mentőhelikopter a sármelléki bázisról a Helikon Kastélymúzeum parkjába. A landolásra sokan voltak kíváncsiak. A környékbeli óvodákból és iskolákból is ellátogattak a helyszínre. A légimentők szívesen mutatták meg nekik a nem mindennapi járművet, a gyermekek be is ülhettek. Távolabbról is utaztak ide az eseményre. Bakos Gergely és családja Sümegről érkezett.

„Azért jöttünk, hogy támogassuk a légmentők munkáját azzal, hogy adunk vért. Mindig el szoktam menni vért adni, amikor van lehetőség, akkor segítünk. Így, hogy most az ő munkájukat tudjuk segíteni ezáltal ez egy plusz apróság az élethez. Reméljük, hogy hasznát veszik majd.”

A légimentők rendhagyó egészségtanórát tartottak a premontreis diákoknak. A iskolából az elsősegélynyújtó  eszközöket is elhozták.

„Hoztunk újraélesztő babát, amit ki lehet ugyanúgy próbálni, illetve elmutogatjuk nekik. Itt van ez a mentőhelikopter is, ami ugyanúgy érdekes lehet a kicsiknek, úgyhogy szerintem nagyon hasznos.” - mondta el Jónás Angelika.

A légimentőkkel is lehetett beszélgetni, akik a felszerelésről is meséltek az érdeklődőknek. 2021 óta minden mentőhelikopter tud szállítani két egység 0 negatív vért, amivel a súlyosan sérültek túlélési esélyeit tudják növelni.

„Az elmúlt két évben most már több mint 160 esetben használtunk vérkészítményt. Úgyhogy, hogy úgy mondjam az még a várakozásainkon felüli szám lett a végére. Amikor először megbecsültük, hogy mennyit fogjuk használni a vérkészítményeket, akkor ennek még egy picit alálőttünk. De így igazából még nagyobb öröm, hogy rendelkezésre áll és rengeteg emberen tudtuk segíteni.” - ismertette Dr. Hetzman László mentőorvos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft tudományos főtanácsadója.

A Helikon Kastélymúzeum Márványtermében zajlott a véradás. Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet ez az országos akció. Sokan rendszeres véradók.

„Sokadik, tizenvalahányadik nem tudom. Azért jöttem el, mert eddig is jártam vért adni. Három éve költöztünk ide és most szerettem volna újból felvenni a fonalat.” - osztotta meg Alena Ficová.

A közösségi véradást második alkalommal szervezték meg. Tavaly a hét helyszínen 962-en mentek el vért adni, ebből 67-en Keszthelyen. Az esemény idén is 18 óráig tartott.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus