Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Marcaliba helyezték át a sármelléki légimentők bázisát
2023. dec. 19. kedd | Marcali
Marcaliba helyezték át a sármelléki légimentők bázisát
Átadták a marcali légimentő bázist, mely a sármellékinek lett az utóda. Mostantól fűtött hangár, pihenőszobák és egy várakozó tér is rendelkezésére áll a csaknem 20 fős stábnak. Hazánk hét bázisából ez a harmadik, ami az elmúlt időszakban megújulhatott. Cél az, hogy megfelelő körülmények között készülhessenek a légimentők is.

Az elmúlt években átlagosan 600-700 esetben kellett kivonulniuk a sármelléki légimentőknek különböző helyszínekre. Zala, Somogy, Vas és Veszprém vármegyékben is láttak el feladatot.

A helikopter már Marcaliban van. A sármelléki repülőtérről költözött át a légimentők hármas számú bázisa. Az áthelyezéssel jobb területi lefedettség biztosítható a nyugat-dunántúli régióban.

„Legtöbbször a földi mentőszolgálat, az Országos Mentőszolgálat földi egységei azok, amik kiérkeznek a helyszínre és segélyként érkezik, vagy második ellátóként érkeznek a helikopterek. A normál mentés így működik mindenhol. Itt nyilván a Balaton déli része, az autópályák azok, amik frekventáltak és feladatot adnak számunkra. Nemcsak a nyári időszakban. Ezért is fontos, hogy az északi részen ott van a balatonfüredi bázisunk, itt a déli részre pedig Szekszárd mellett most már itt van Marcaliban is a bázisunk.” - osztotta meg Dr. Csató Gábor  az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A hét magyarországi bázisból ez a harmadik, ami az elmúlt időszakban megújulhatott. A fejlesztés 785 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg.

„Nagyon fontos, hogy a légimentésben az országos lefedettség a lehető legoptimálisabb legyen, ezért is épült meg itt Marcaliban ez a légimentő bázis. Ezzel is azt segítik a légimentők, hogy 15 percen belül lehetőség szerint minden beteghez elérjenek, odaérjenek és szakszerű segítséget tudnak nyújtani.” - fogalmazott Dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A korszerű helyszín méltó körülményeket biztosít a szakembereknek a készenlétre. A fűtött hangár mellett konyha és pihenő is van. A marcali bázison 8 orvos, 5 paramedikus és 6 pilóta dolgozik.

„Néhány kilométerrel került csak arrébb a légimentő bázisnak az elhelyezkedése. A legfontosabb változás a körülményekben van, amit látunk. Tehát egy fűtött hangárból tudunk elindulni a helikopterrel, ami a legnagyobb fejlődés az eddigiekhez képest. Ez a kivonulásban jelentős időnyereséget jelent.” - emelte ki Dr. Radnai Márton a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

2020 január elsejétől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Készenléti Rendőrség gyakorolja. Egyes esetekben a légirendészet is segítséget tud nyújtani az egészségügyi szakembereknek.

„A légirendészeten is vannak pilóták és van néhány olyan pilótánk, 6-an, akik ki vannak képezve arra, hogyha bármilyen probléma történik a légimentőknél, akkor be tudnak szállni és tudják helyettesíteni a légimentő pilótákat.” - mondta el Dr. Nagy György a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága igazgatója.

A kormány célja az, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket teremtsék meg a légimentőknek. Fontos, hogy a minél gyorsabban odaérhessenek a centrum kórházakba a szükséget szenvedőkkel.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. szep. 23. péntek 18:32 | Keszthely
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
| 2021. szep. 24. péntek 16:14 | Keszthely
Keszthely is részese volt az országos akciónak, a cél, hogy minden légibázison legyen elég vérkészítmény.
| 2021. jan. 20. szerda 16:30 | Magyarország
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
| 2020. jan. 8. szerda 15:39 | Sármellék
Az osztrák bérelt helikoptereket Norvégiából vásárolt járművek váltották fel szerte az országban.
| 2019. szep. 10. kedd 16:12 | Keszthely
Szombaton rendezik Keszthelyen a jótékonysági futást, mellyel a sármelléki légimentő bázist támogatják.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.