+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zászlósbort Zalának! Itt a Hegyke!
2022. szeptember 20. kedd 15:43 - Keszthely
Zászlósbort Zalának! Itt a Hegyke!
Zászlósborral teszi fel újra a zalai borvidéket Magyarország bortérképére a régió borászközössége. A termelők a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel karöltve alkották meg a házasított bort. Az egységes arculatú, szigorú minőségi követelmények szerint készülő nedű együttműködése nyitott. A mostani kilenc borászathoz bármikor lehet csatlakozni.

A zalai borászok közös munkájából született a Hegyke. A házasított bor arra hivatott, hogy visszaemelje a zalai borvidéket hazánk bortérképére. A régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, de a területi tagoltság és a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus campus főigazgató-helyettese: „Az új zászlósbor alapját a Kárpát-medencében őshonos vagy otthonra talált fajták és a magyar, különösen a MATE Georgikon Campusához köthető szőlőnemesítésnek a gyöngyszemei adják. Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse a saját Hegykéjét.”

A Hegyke minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmazhat Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát. Ám a bor gerincét 50 és 70 százalék között tipikus Kárpát-medencei faj alkotja, úgy mint az Olaszrizling, a Hárslevelű vagy a Királyleányka. A borász használhat még a Zala OM termékleírásban szereplő fehér fajtákat.

Tarsoly Róbert borász: „Egy jó ivású, lendületes, de mégis testes és jó utóízt hagyó bort szeretnénk készíteni és ne legyen nagyon tolakodóan illatos se, mint egy új-zélandi sauvignon blanc, vagy egy igazi kirobbanó Cserszegi fűszeres. Legyen szolid, de szép illatokkal.”

A zászlósbort a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete és a zalai borvidék bortermelői szoros együttműködésben alkotják meg. Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető elmondta, hogy az agráregyetemnek ők a nyertesei, hiszen Keszthely, Cserszegtomaj, Badacsony, Budapest és Kecskemét intézetei egyesültek.  

„A Cserszegtomajon nemesített fajtáknak az aromakutatása és a borkészítési technológiai kutatások mind hozzájárulhatnak a későbbiekben ahhoz, hogy a jelenlegi jó minőségű Hegyke zászlósborból esetlegesen még jobbat csináljunk. Hiszen nekünk az a célunk, egyetemi oktatóknak-kutatóknak, hogy a jobbat, minél jobbá tegyük.” - mondta a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője. 

A Hegykét Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki hálózat Zala megyei területi felelőse és Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere is üdvözölte. A bor címkéje is különleges, az arculat egységes, viszont mindig az adott termőterület domborzati lenyomata kerül a palackra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus