+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Büntetendő a kötelező oltás megtagadása
2022. szeptember 15. csütörtök 19:04 - Keszthely
Büntetendő a kötelező oltás megtagadása
Súlyos következményekkel jár a kötelező oltások megtagadása! Évente a világon több millió gyermek hal meg olyan betegségben,ami védőoltással megelőzhető. Kevés a számuk, de Magyarországon is vannak olyan szülők, akik megtagadják a kötelező oltás beadását.

A fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások beadása. Felesleges védőoltás nincs. A megfelelő életkorban a megfelelő vakcina beadásával egy életre védetté válhat a gyermek. Mellékhatásuk pedig nincs vagy elenyésző. Nem jellemző, hogy a szülők visszautasítják gyermekük kötelező oltásait. Mégis elszomorító tény, hogy akad aki nem oltatja gyermekét.

"Halljuk és látjuk és tudjuk, hogy olyan szülők is léteznek akik vallási, etikai vagy gyerekféltésből próbálják hárítani a kötelező védőoltásokat vagy egyértelműen megtagadni. A járásban hála jó istennek ritka az olyan szülő akit egyáltalán nem lehet megtéríteni úgymond, meggyőzni arról, hogy igenis ezek a védőoltások védenek."- adott tájékoztatást Golen Jánosné járási vezető védőnő.

A vezető védőnő hozzátette, a kötelező oltások megtagadása soha nem indokolt. Általában  a fiatalabbak azok, akik nem tudnak és nem is élték át azokat az időket, mikor voltak olyan betegségek, amik halált vagy bénulást okoztak, amikor a gyermekbénulás áldozatai vastüdőben élték le az életüket. Az oltástagadók többsége azzal védekezik, hogy az oltóanyag, mint idegen anyag, bevitele nem biztonságos. Hagyni kell az immunrendszert betegség esetében is dolgozni. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, ha valóban minden ellen védene az immunrendszer, akkor nem lennének betegségek. A csecsemők különösen érzékenyek a fertőzésekre, azért kell védelmet biztosítani nekik, mert a születés után még nem alkalmas az immunrendszerük a védekezésre. Az oltások biztosítják, hogy a szervezetük ellenállóvá váljon  a betegségekkel szemben. A védőnői hálózat az oltásokat elutasító családról tájékoztatja a tisztiorvosi szolgálatot.  

A mennyiben a hatóság felszólítását követően sem hajlandók szülők az oltásra, államigazgatási eljárás, vagy később akár bírósági eljárás is indulhat a szülők ellen ugyanis a BTK 208-as paragrafusa kimondja, hogy a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki a feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt szabadságvesztéssel is büntethető.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus