+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vendégéjszakák: több mint másfélszeres növekedés
2022. augusztus 11. csütörtök 17:12 - Keszthely
Vendégéjszakák: több mint másfélszeres növekedés
A vendégéjszakák száma több mint másfélszeresére nőtt az idén júniusban az előző évhez képest. A külföldi vendégek száma közel négyszeresére, a vendégéjszakáké több mint három és félszeresére emelkedett. A hazai turistáknál is emelkedtek ezek az adatok. A szálláshelyek erős augusztusra számítanak, de a rezsiköltségek miatt az ősz bizonytalan.

Az első hat hónap vendégforgalmára nem panaszkodnak a szállodaüzemeltetők. Június pedig nagy növekedést hozott. Több mint másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma 2021 júniusához képest. Egy keszthelyi szállodában és vezetése által üzemeltetett panzióban is magas a nyári telítettség. 

Domonkos Gábor szállodavezető: „Örömünkre szolgál, hogy a tavalyi évhez képest ismételten megjelentek a külföldi vendégek,a mi körülbelül 70 százalék magyart és 30 százalék külföldit jelent. Az is látszik, hogy megnövekedett a tartózkodási idő,a mi a tavalyi évben három-négy éjszaka volt, az idei évben négy-öt éjszakára növekedett.”

A minőségi szálláshelyek és programok minőségi vendégeket csábítanak Keszthelyre. A tapasztalat az, hogy a turisták számítanak a Festetics-kastély, vagy a Balaton-part programjaira, vannak aki célzottan ezek miatt érkeznek ide nyaralni.  A szakemberek szerint a kiugró júniusi vendégforgalom elsősorban a külföldi és a Budapestre érkező turistáknak köszönhető. A külföldivendég-éjszakák 51%-át a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban regisztrálták.

„Csaknem négyszer annyi külföldi vendég, 359 ezer külföldi vendég érkezett a hazai kereskedelmi szálláshelyekre idén júniusban, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A külföldi vendégek 994 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ez több mint 3,5 szeres bővülést jelent 2021 júniusához képest” - mondta televíziónknak dr. Rövid Irén, a KSH szóvivője. 

A belföldi vendégek körében továbbra is a Balaton a legnépszerűbb régió. A hazai turisták a vendégéjszakák harmadát a magyar tengernél töltötték el júniusban. Az éjszakák 62%-át szállodákban töltötték honfitársaink. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 8,4 %.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke: „Július, augusztus tekintetében is én azért azt gondolom, hogy a ’21-es szintet ha nem is tudjuk megismételni vendégforgalomban, a ’20-ast, vagy a ’19-est azt mindenképpen el fogjuk érni. Konkrétan mi már látjuk a júliusi adatainkat, ott egyértelműen a ’20-as és a ’19-es adatokat ismételtük. A ’21 az annyira extrém, kimagasló volt, nyilván abból a sajátos, pandémiás környezetből adódóan, hogy a belföld még nem tudott külföld irányába elindulni, ezt szerintem nagyon nehéz lesz megismételni, de majd törekszünk rá.”

A szállodáknak nagy kihívás ugyanakkor a költségek növekedése. Sokan bizonytalanok, hogy mennyire lehet ezeket beépíteni az árakba, úgy hogy nem befolyásolja lényegesen a keresletet. Augusztus 28-ig erős a foglaltság a szállodákban, utána van egy kis elbizonytalanodás, feltehetően az iskolakezdés miatt.   Az ősz még nagyon kétséges, a szakemberek még nem látják, milyen hatása lesz a keresletre a lakossági rezsiköltségek növekedése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus