+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jubilál a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep
2022. augusztus 4. csütörtök 16:12 - Keszthely
Jubilál a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep
Jubilál a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep! Harmincadik alkalommal rendezik meg a környék borainak főszereplésével a Balaton-parti programot, melyre több ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A gazdag bor- és gasztronómiai kínálatot számos kulturális és szórakoztató esemény egészíti ki.

Keszthely főterén tánccal kezdődött a program. A résztvevő zenészek, táncosok, lovasok, borhölgyek, borlovagok és érdeklődők innen indultak a Balaton partjára.

A borfelvonulás résztvevői út közben koszorúval tisztelegtek az egykori szőlőnemesítő, az örökös nagymester Bakonyi Károly emléke előtt. A magyar tenger partján, a szokásos helyszínen nyitották meg a harmincadik Zalai Borcégért. Ekkor már nagyon sok érdeklődő volt a borutcán. Varga Árpád barátaival érkezett: "Nagyon lényeges dolog, nem csak hogy harmincadik, hanem hogy ez Keszthelyen van, egy gyönyörű helyen, amit nem kell külön elmondani. Maga a hely bizonyítja, hogy megilleti Keszthely ezt a szép időt, gyönyörű időben…"

Az idén tizennégy borház települt ki a Balaton partjára. Tapasztalatuk szerint az elmúlt harminc esztendőben kedvező irányba mozdult a hazai borfogyasztás. "Ez egy hosszú edukációs folyamat volt. Mi egymással is konkurálva, hoztuk-húztuk fel egymást minőségileg is. Ezzel megalapoztuk azt, hogy a fogyasztók már itt a minőségi bort keresik" - vélekedett Strázsai Zoltán borász.

Manninger Jenő polgármester idén a város első embereként köszöntötte az egybegyűlteket. Így látja: "Keszthelyhez a Balatonon kívül - és nagyon sok történelmi hagyományon kívül - a bor is hozzátartozik. Még akkor is, ha - úgy tudom - csak egyetlen borosgazdája van szigorúan Keszthelynek, a közigazgatási területén belül. De hát azért ugye a cserszegi, a gyenesi, a vonyarci, Szőlőkert… tulajdonképpen az is Keszthely borvidéke, ha úgy tetszik."

Keszthely környékén nincs olyan boros rendezvény, ahol ne lennének ott a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai. Az elnök-nagymester szerint a borkedvelők nagyon széles kínálattal találkozhatnak: "Mindegyik borháznál, ahogy én számítgattam, legalább tíz mintával lehet találkozni. Nem biztos, hogy 10 fajta, de évjáratok is vannak és ebből adódóan. Tehát gyakorlatilag 140 mintából aki nem találja meg az őneki legjobban ízlőt, az már baj" - fogalmazott Brazsil József.

„A jó bornak nem kell cégér!” - tartja közmondás. A szervezők a kezdetektől fogva úgy gondolják, hogy igenis kell. Osvald Bálint szervező, a Goldmark Károly Művelődési Ház  igazgató-helyettese elmondta: "A munka operatív részét mind a mai napig a Goldmark Károly Művelődési Központ csapata végzi. Eggyé váltunk lényegében a rendezvénnyel, csak mi inkább a háttérben tevékenykedünk. De nagyon-nagyon-nagyon komoly munkát végzünk. Bármennyire is úgy van az ember ezzel, hogy ez a 30. rendezvény és benne van a gyakorlat, és megvannak az alapok, de minden évben ezzel foglalkozni kell."

Az augusztus hetedikéig tartó Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep idei programjai megtalálhatók ide kattintva.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár