+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bárki lehet virtuális légiforgalom irányító
2022. augusztus 1. hétfő 10:36 - Sármellék-Zalavár
Bárki lehet virtuális légiforgalom irányító
Bárkiből lehet virtuálisan légiforgalom irányító. A vACCHUN a virtuális légiirányító szimulációs hálózat magyar divíziójának tömörítője a Hévíz-Balaton Airport konferenciatermében mutatták be a tevékenységet. A virtuális hálózaton keresztül évente több mint 10000 gépet kezelnek és irányítanak. A világ bármely részéről lehet csatlakozni a játékhoz.

Így irányítják a virtuális repülők pilótáit a virtuális légiirányítók. Az online kikapcsolódást nyújtó játékba a világ bármelyik részéről bekapcsolódhatnak az érdeklődők. A pilótáknak úgy kell végig vezetniük a gépet, mintha élesben szálltak volna fel. Az irányítóközpontokhoz folyamatosan be kell jelentkezniük. A vACCHUN csapata a magyar területről segít.

„Ezt egy VATSIM nevű hálózat fogja össze. Ez az egész világon elérhető, van kb. 8-10 szerver szerte a világon, ahova online különböző kiegészítő ilyen kliens programok segítségével fel lehet csatlakozni a szimulátorokkal a repülőgépes oldalon is, meg az irányító oldalon is. És naponta ilyen – főleg esténként, nyilván akkor érnek rá az emberek, hazamennek és repülnek egy jót – kb. 1000-2000 gép repked a virtuális légtérben.” - mondta el Süle Balázs igazgató.

A pilótáknak nem, a légi irányítóknak azonban szükséges egy oktatáson részt venniük. Az elméletben és a gyakorlatban is sokat tud segíteni a csapat. Többször szerveznek olyan nyílt napos programot is, ahol bárki megismerkedhet ezzel a világgal. Céljuk az, hogy olyan virtuális légiforgalom irányítókat képezzenek ki, akik a szolgáltatás magas színvonalát tovább tudják vinni. A valódi irányításhoz szinte megszólalásig hasonló szoftver fejlesztője is a vACCHUN csapatát erősíti. Az amerikai helyett először magának készítette el a magyar változatot, majd később ezt a magyar társaság támogatásával szélesebb körben tették elérhetővé.

„Megcsináltuk a képernyőket és a kezelési felületet pontosan ugyanolyanra és akkor rettentő boldogok voltunk, hogy ezt mi Magyarországon tudjuk használni. Utána fogtuk magunkat és engedélyeztettük magával a hálózattal és onnantól kezdve az egész világon bárki tudja használni. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az egyik legnépszerűbb hál’ Istennek, úgyhogy nagyon jó érzés az embernek felmenni és látni, hogy több ezer ember használja esténként azt a programot, amit készítette.” - ismertette Csernák Gergő szoftverfejlesztő.

Az irányítók három körzetben, a Magyarország területén magasan repülő gépeket, a budapesti le- és felszálló gépeket és a földi mozgásokat vezették. Bár a szoftverrel csak a virtuális világban lehet irányítani, oktatásra is lehet alkalmazni. Több korábbi játékosból lett képzett légiforgalom irányító. Nem csak hazánkban, más országokban is engedélyezték a légügyi hatóságok ennek használatát.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár