+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 15 éves a várvölgyi Laskafesztivál
2022. július 19. kedd 15:21 - Várvölgy
15 éves a várvölgyi Laskafesztivál
Jubilált a Laskafesztivál. A programra 15. alkalommal várták a helyieket és az érdeklődőket Várvölgyön. Az eseményről természetesen nem hiányozhatott a sós és édes laska sem, de főzőversenyt is tartottak és koncertek is várták a vendégeket. A fesztiválon részt vett Várvölgy testvértelepülésének, Gelencének a küldöttsége is.

Gyorsan fogyott a laska Várvölgyön. Ugyan idén is több száz darabbal készültek a szervezők, nagyanyáink eledele ma is nagyon népszerű. A lekváros laskák mellett káposztás, krumplis, sőt sonkával, zöldséggel töltött étket is lehetett kóstolni. A zsidi laska elkészítése nem bonyolult, csak tudni kell a titkát.

„Ahogy megtanultuk az idősebbektől, a szüleinktől, azt folytatjuk. Nincs benne semmi különleges, gyümölcsös vagy lekváros vagy paprikás, ilyen régi fajták, vagy káposztás, sonkás. Végül is a liszten múlik meg az adalékokon múlik, hogy milyenre sikerül.” - mondta a Várvölgyi Asszonyklub tagja, Cserép Jenőné.

A laskafesztivál nem csak a hagyományos várvölgyi eledelről szól. Minden évben lehetőséget kapnak a csapatok, hogy a rendezvénytér mellett főzzenek. A program nagy népszerűségnek örvend, családok, baráti társaságok telepednek a bográcsok mellé. A helyiek is szívesen kijönnek, olyan is volt, aki egy szigetet cserélt el azért, hogy a faluba költözzön.

„Imádok itt lenni! A kedvenc falum a világon, azért költöztem ide. 7 évig éltem a Kanári-szigeteken és elcseréltem azt a környezetet arra, hogy itt legyek.” - mondta egy résztvevő, Nehlich Kornél.

A színpadon folyamatosan zajlottak a programok, a sátor alatt pedig nézőközönsége is volt a fellépőknek. A Laskafesztivál nem csak szórakozást kínál, cél a hagyományok megőrzése, nagyanyáink szokásainak továbbörökítése. A program 15 éve töretlenül sikeres.

„Idén a 15. Laskafesztivált tartjuk, ami jubileum. Nagyon örülünk neki, hogy nagyon szép számban jöttek vendégek, nagyon jó fellépőket sikerült hívnunk. Most épp Meggyes Csabi játszik és közben elkezd már bepakolni A Pál utcai fiúk, aki az est fő fellépője lesz, majd szokásunk szerint egy bál fogja zárni az estét.” - tájékoztatott Várvölgy polgármestere, Barcza Balázs.

A fesztiválra Gelencéről is érkeztek vendégek. Várvölgy nagyon szoros kapcsolatot ápol a székelyföldi testvértelepülésével. Nem csak a községek vezetése, hanem a lakosság is rendszeresen találkozik egymással. A polgármester azt vallja, a családok közötti jó viszony a valódi kapcsolat alapja.

„Felismertük azt, hogy a legfontosabb az, hogy családok között legyenek kapcsolatok, mert az akkor nem vezetőfüggő. Elindult egy folyamat, ami most már mondhatom, hogy 6 éve tart, hogy a gelenceiek jönnek, most is elég nagy létszámban, 48-an érkeztünk ide. Mi is ugyanúgy visszavárjuk a várvölgyieket.” - emelte ki Ilyés Botond, Gelence polgármestere.

Várvölgyön szobrot is avattak a hétvégén. Az egészségház előtt a település egykori háziorvosa és első díszpolgára, Dr. György Endre Tamás előtt tisztelegnek. Az alkotást Orr Lajos készítette, a szobrot a néhai háziorvos barátai és várvölgyi lakosok állították az önkormányzat támogatásával.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus