+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 15 éves a várvölgyi Laskafesztivál
2022. július 19. kedd 15:21 - Várvölgy
15 éves a várvölgyi Laskafesztivál
Jubilált a Laskafesztivál. A programra 15. alkalommal várták a helyieket és az érdeklődőket Várvölgyön. Az eseményről természetesen nem hiányozhatott a sós és édes laska sem, de főzőversenyt is tartottak és koncertek is várták a vendégeket. A fesztiválon részt vett Várvölgy testvértelepülésének, Gelencének a küldöttsége is.

Gyorsan fogyott a laska Várvölgyön. Ugyan idén is több száz darabbal készültek a szervezők, nagyanyáink eledele ma is nagyon népszerű. A lekváros laskák mellett káposztás, krumplis, sőt sonkával, zöldséggel töltött étket is lehetett kóstolni. A zsidi laska elkészítése nem bonyolult, csak tudni kell a titkát.

„Ahogy megtanultuk az idősebbektől, a szüleinktől, azt folytatjuk. Nincs benne semmi különleges, gyümölcsös vagy lekváros vagy paprikás, ilyen régi fajták, vagy káposztás, sonkás. Végül is a liszten múlik meg az adalékokon múlik, hogy milyenre sikerül.” - mondta a Várvölgyi Asszonyklub tagja, Cserép Jenőné.

A laskafesztivál nem csak a hagyományos várvölgyi eledelről szól. Minden évben lehetőséget kapnak a csapatok, hogy a rendezvénytér mellett főzzenek. A program nagy népszerűségnek örvend, családok, baráti társaságok telepednek a bográcsok mellé. A helyiek is szívesen kijönnek, olyan is volt, aki egy szigetet cserélt el azért, hogy a faluba költözzön.

„Imádok itt lenni! A kedvenc falum a világon, azért költöztem ide. 7 évig éltem a Kanári-szigeteken és elcseréltem azt a környezetet arra, hogy itt legyek.” - mondta egy résztvevő, Nehlich Kornél.

A színpadon folyamatosan zajlottak a programok, a sátor alatt pedig nézőközönsége is volt a fellépőknek. A Laskafesztivál nem csak szórakozást kínál, cél a hagyományok megőrzése, nagyanyáink szokásainak továbbörökítése. A program 15 éve töretlenül sikeres.

„Idén a 15. Laskafesztivált tartjuk, ami jubileum. Nagyon örülünk neki, hogy nagyon szép számban jöttek vendégek, nagyon jó fellépőket sikerült hívnunk. Most épp Meggyes Csabi játszik és közben elkezd már bepakolni A Pál utcai fiúk, aki az est fő fellépője lesz, majd szokásunk szerint egy bál fogja zárni az estét.” - tájékoztatott Várvölgy polgármestere, Barcza Balázs.

A fesztiválra Gelencéről is érkeztek vendégek. Várvölgy nagyon szoros kapcsolatot ápol a székelyföldi testvértelepülésével. Nem csak a községek vezetése, hanem a lakosság is rendszeresen találkozik egymással. A polgármester azt vallja, a családok közötti jó viszony a valódi kapcsolat alapja.

„Felismertük azt, hogy a legfontosabb az, hogy családok között legyenek kapcsolatok, mert az akkor nem vezetőfüggő. Elindult egy folyamat, ami most már mondhatom, hogy 6 éve tart, hogy a gelenceiek jönnek, most is elég nagy létszámban, 48-an érkeztünk ide. Mi is ugyanúgy visszavárjuk a várvölgyieket.” - emelte ki Ilyés Botond, Gelence polgármestere.

Várvölgyön szobrot is avattak a hétvégén. Az egészségház előtt a település egykori háziorvosa és első díszpolgára, Dr. György Endre Tamás előtt tisztelegnek. Az alkotást Orr Lajos készítette, a szobrot a néhai háziorvos barátai és várvölgyi lakosok állították az önkormányzat támogatásával.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus