+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Januártól kell csak e-permetezési naplót vezetni és akkor se mindenkinek
2022. július 13. szerda 17:18 - Keszthely
Januártól kell csak e-permetezési naplót vezetni és akkor se mindenkinek
Haladékot és enyhítéseket kaptak a gazdálkodók, januártól kell csak e-permetezési naplót vezetni. Az agrárdigitalizációt és a környezet védelmét erősítő jogszabály minden növénytermesztőtől megkívánta volna, hogy a permetezés előtt, digitálisan bejelentse a beavatkozást. A szakmai szervezetek szerint jelentős enyhítéseket sikerült elérniük az Agrárminisztériumnál.

A jogszabály tervezete szerint július 1-jétől a Nébih felületén kellett volna vezetni az elektronikus permetezési naplót. Minden típusú növényvédőszeres-kezelést a munkavégzést megelőzően vagy azzal egyidejűleg követelte a törvényalkotó, még a kisgazdálkodóktól is! A változó időjárás mellett olykor gyors döntést kell hozni a gazdáknak, ilyenkor nincs idő az Ügyfélkapun keresztül bejelenteni a permetezést. Az Agrárkamara és más szakmai szervezetek sikeresen emelték fel szavukat a jogszabály ellen. Csak fél év múlva lép életbe a rendelet, jelentős enyhítésekkel.

Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke: „24 órán belül – tehát nem előtte - kell digitálisan ezt bejelenteni és kifejezetten csak a rovarölő szeres kezeléseket, nem az összes kezelést, nem a gomba- vagy gyomirtást, hanem kifejezetten csak a rovarölő szeres kezelést. További eredmény, hogy kizárólag csak szántóföldi növénytermesztőkre lesz ez érvényes és ami még nagyon fontos és nagyon sok kisgazdálkodót érint, hogy 10 hektár alatt erre nem lesz szükség.”  

A gazdálkodók is örömmel fogadták az enyhítéseket. Az eredeti jogszabály szerint a szőlőtermesztőknek is előre be kellett volna jelenteni a permetezést az elektronikus felületen. Így viszont továbbra is csak a papíralapon kell vezetniük a permetezéseket. 

Czimondor István szőlőtermelő: „A szőlőnél nálunk azok a komoly kezelések nincsenek. Igazából mindig napnyugta után permetezünk, amikor már napnyugta után a méhecskék már nyugovóra térnek. Ha mégis bármilyen probléma felmerülne, akkor ezt ki tudjuk ezzel küszöbölni.”

A szakmai szervezetek szerint a fél éves halasztás időt ad a rendszer bevezetésére és a felkészülésre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus