+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Reischl család kiemelkedő szerepet játszott Keszthely felvirágzásában
2022. július 5. kedd 16:20 - Keszthely
A Reischl család kiemelkedő szerepet játszott Keszthely felvirágzásában
A Reischl család előtt tisztelegtek a keszthelyi civil szervezetek. A Nemzeti Kör szervezésében tartott emléksétán megkoszorúzták Keszthely egykori elöljáróinak sírját. Az eseményen elhangzott, a család tagjai csaknem 100 éven keresztül dolgoztak a város felvirágzásáért, számos fejlesztés fűződik a nevükhöz.

A Szent Miklós temetőben elsőként a Reischl család sírboltját keresték fel a megemlékezők. Id. Reischl Venczel 33 évig töltött be városbírói szerepet. Erre az időszakra esik a városháza felújítása, valamint a főgimnázium és a zárda megépíttetése. Lovas kaszárnyát és közvágóhidat hozott létre és kialakíttatta a helyi érdekű vasutat, amely Keszthelyt összekötötte Balatonszentgyörggyel. Ifj. Reischl Vencel modernizálta a sörházat és Hévízt fürdővárossá építtette.

A Nemzeti Kör szeretne hagyományt teremteni a megemlékezésből. A Reischl családnak ugyanis el kell foglalnia méltó helyét a város történetében. A Festeticsek mellett ugyanis ők voltak azok, akik a legtöbbet tették Keszthelyért.

„A Festeticsek mellett szinte mindent nekik köszönhetünk. Az idősebb Reischl Venczel 33 évet, a fiatalabb Reischl pedig 26 évet volt városbíró. A család több tagja is számos más tevékenységben segítette a várost. Szinte minden, ami történt ez idő alatt - ez egy viszonylagos aranykor volt. A 19. század közepe-vége, illetve a 20. századnak aza  felmenő időszaka az I. és a II. világháború között, itt Keszthelyen is jelentős fejlődések voltak, de ehhez kellettek ilyen emberek.” - tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Reischl Imre sírjánál Szántó Éva elevenítette fel a Kármelita Bazilika építését. A városbíró ugyanis komoly pénzbeli támogatást nyújtott a templom létrehozásához. Az alapkövet 1927-ben tették le, a templomot 1938-ban szentelték fel. Emellett ebben az időszakban épült a Postapalota, az evangélikus és a református templom, valamint a Balatoni Múzeum is.    

A megemlékezők a temetőből a múzeumba sétáltak át. Itt Németh Péter igazgató méltatta a Reischl család városbírói munkásságát. Az érdeklődők megnézhették azt az emlékkönyvet is, amit Keszthely lakossága adományozott Reischl Venczelnek városbírósága 25. évfordulója alkalmából. A megemlékezés szervezésénél több ötlet is felmerült.

„Egy városi túrát szerettünk volna, ahol bemutatnánk az össze épületet, ami őhozzájuk köthető. Ez a nyári nagy melegben, illetve a korosabbakra nézve ez megvalósíthatatlan lett volna, vagy legalábbis 3-4 részletben csak. Így redukáltuk le annyira, hogy van egy emlékmise, az a délelőtt, és délután pedig, amikor már nincs olyan nagy meleg, akkor pedig a temetőben megkoszorúzzuk a sírokat.” - emelte ki Krupla Zoltán, a Nemzeti Kör elnöke.

A program résztvevői a sörgyáros Reischl családra emlékezve stílusosan sörrel koccintottak. A túra a Szigetfürdőnél ért véget, ahol közös sörözésre került sor.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár