Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szakértő ellenőrzi a Libás Strand fáit
2022. jún. 30. csütörtök | Keszthely
Szakértő ellenőrzi a Libás Strand fáit
Szakértő vizsgálta meg a szerdán kidőlt fát a Libás Strandon. A növény a kora délutáni órákban dőlt rá a fürdőhely plázsos részére, a balesetben nem sérült meg senki. A VÜZ Kft. felkérésére a szakember a strand összes fáját átvizsgálja, és megoldást, adott esetben kivágást javasol.

A látszólag egészségesnek tűnő, de belül korhadt fákat keresi a szakember. Ez még csak egy elsődleges vizsgálat, a problémák feltárásához komolyabb eszközökre van szükség. Lukács Zoltán az egyik legnagyobb szaktekintély az országban, ezért kérte fel őt a VÜZ Kft. Azt azonban ő sem tudta megállapítani, hogy mi okozhatta a szerdai fakidőlést.

„Az biztos, hogy korhadt volt a közepe. Ami baj, hogy kívülről nem látszott, hogy korhadt, tehát ezt nagyon nehéz így megjósolni, vagy veszélyesnek ítélni egy fát, ha semmi jele nincsen kívülről. Az eseménytörténet nagyjából az lehetett az én tapasztalatom szerint, hogy a közelmúltban lehetett egy nagyobb szél, akkor egy kicsikét megtépázta a fát, ott a rostok megszakadnak. Ha ennyire korhadt a töve a fának, akkor egy kicsit bele is tud ülni a fa az elkorhadt tövébe.” - tájékoztatott Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók tiszteletbeli elnöke.

A szakember elmondta, nagyon ritka, hogy egy fa átlagos időjárási körülmények között, szélcsendben kidől. Ideális esetben a beteg növényeket szélvihar csavarja ki, ekkor azonban ritkán okoznak balesetet. A VÜZ Kft. elsődleges célja most az, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban felméresse a strandon lévő fákat. Ezért hívták el a szakembert.    

„Ma reggelre megszerveztünk egy helyszíni bejárást Magyarország egyik legnagyobb szaktekintélyével, Lukács Zoltánnal, aki a Kertészeti Egyetemen a Faápoló Kart létrehozta, és az össze tudás alapvető origója. Eljött nekünk segíteni, a mai nap folyamán végignézi a területen található összes fát. Amit balesetveszélyesnek talál, azokat a részeket elkerítjük, és azonnal beavatkozunk. Ha születik egy olyan szakvélemény a részéről, hogy a fát ki kell vágni, akkor innentől nincs apelláta, a fát - akármilyen épnek és szépnek tűnik kívülről – ki kell vágni.” - emelte ki Laczkó Mária, a VÜZ Kft. ügyvezetője.

A VÜZ Kft. egyébként tavasszal átvizsgálta a fákat. Levágták a száraz ágakat, az odvas fák üregeit kitisztíttatták, a balesetveszélyes növényeket kivágták. A szerdán kidőlt fán azonban semmi jele nem volt sem betegségnek, sem korhadásnak. A cég munkatársai a fát összedarabolták és elszállítják.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 29. szerda 15:33 | Keszthely
Elkezdték az első új fasor telepítését a Keszthely – A fasorok városa programban.
| 2023. jún. 27. kedd 15:33 | Keszthely
A szakemberek szerint még tavaly mérgezhették meg a növényt, ki kellett vágni.
| 2023. jún. 19. hétfő 15:29 | Balatongyörök
A Bakonyerdő Zrt. rendezte az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlését.
| 2023. már. 24. péntek 17:29 | Keszthely
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
| 2023. jan. 30. hétfő 17:00 | Balatongyörök
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:45
Savaria Filmfesztivál
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:29
Savaria Filmfesztivál
21:36
21:38
Hargita TV
22:00
Híradó
22:45
Balasport 2023
23:15
Egy csipetnyi szó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.