+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakértő ellenőrzi a Libás Strand fáit
2022. június 30. csütörtök 17:50 - Keszthely
Szakértő ellenőrzi a Libás Strand fáit
Szakértő vizsgálta meg a szerdán kidőlt fát a Libás Strandon. A növény a kora délutáni órákban dőlt rá a fürdőhely plázsos részére, a balesetben nem sérült meg senki. A VÜZ Kft. felkérésére a szakember a strand összes fáját átvizsgálja, és megoldást, adott esetben kivágást javasol.

A látszólag egészségesnek tűnő, de belül korhadt fákat keresi a szakember. Ez még csak egy elsődleges vizsgálat, a problémák feltárásához komolyabb eszközökre van szükség. Lukács Zoltán az egyik legnagyobb szaktekintély az országban, ezért kérte fel őt a VÜZ Kft. Azt azonban ő sem tudta megállapítani, hogy mi okozhatta a szerdai fakidőlést.

„Az biztos, hogy korhadt volt a közepe. Ami baj, hogy kívülről nem látszott, hogy korhadt, tehát ezt nagyon nehéz így megjósolni, vagy veszélyesnek ítélni egy fát, ha semmi jele nincsen kívülről. Az eseménytörténet nagyjából az lehetett az én tapasztalatom szerint, hogy a közelmúltban lehetett egy nagyobb szél, akkor egy kicsikét megtépázta a fát, ott a rostok megszakadnak. Ha ennyire korhadt a töve a fának, akkor egy kicsit bele is tud ülni a fa az elkorhadt tövébe.” - tájékoztatott Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók tiszteletbeli elnöke.

A szakember elmondta, nagyon ritka, hogy egy fa átlagos időjárási körülmények között, szélcsendben kidől. Ideális esetben a beteg növényeket szélvihar csavarja ki, ekkor azonban ritkán okoznak balesetet. A VÜZ Kft. elsődleges célja most az, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban felméresse a strandon lévő fákat. Ezért hívták el a szakembert.    

„Ma reggelre megszerveztünk egy helyszíni bejárást Magyarország egyik legnagyobb szaktekintélyével, Lukács Zoltánnal, aki a Kertészeti Egyetemen a Faápoló Kart létrehozta, és az össze tudás alapvető origója. Eljött nekünk segíteni, a mai nap folyamán végignézi a területen található összes fát. Amit balesetveszélyesnek talál, azokat a részeket elkerítjük, és azonnal beavatkozunk. Ha születik egy olyan szakvélemény a részéről, hogy a fát ki kell vágni, akkor innentől nincs apelláta, a fát - akármilyen épnek és szépnek tűnik kívülről – ki kell vágni.” - emelte ki Laczkó Mária, a VÜZ Kft. ügyvezetője.

A VÜZ Kft. egyébként tavasszal átvizsgálta a fákat. Levágták a száraz ágakat, az odvas fák üregeit kitisztíttatták, a balesetveszélyes növényeket kivágták. A szerdán kidőlt fán azonban semmi jele nem volt sem betegségnek, sem korhadásnak. A cég munkatársai a fát összedarabolták és elszállítják.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus