+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tehetséggondozás felsőfokon
2022. június 23. csütörtök 15:17 - Keszthely
Tehetséggondozás felsőfokon
Matematika Nyári Egyetem zajlik a VSZK-ban. A Matematikai Tehetségekért Alapítvány általános- és középiskolás diákokat hívott a városba. A tanórainál lazább keretek közt foglalkoznak, komolyabb szinten a matematikával. A program 47 éves fennállása óta számos kutató és neves matematikus került ki a táborozók köréből.

Grafilogikával, algebrával, számelmélettel és a matematika számos területével foglalkozhatnak a résztvevők. Hegyháti Máté diákként jött először a táborba, ma már ő is tanít.  

„Nagyon örülök annak, hogy amit annak idején én is kaptam az oktatóktól, az a tudás, az a fajta attitűd, segítség, szemléletmód, illetve akár az órákon kívüli beszélgetések, most ugyanezt a következő generációnak én is átadhatom” - nyilatkozta a Soproni Egyetem Informatikai és Matematikai Intézetének vezetője. 

A tábor elsődleges célja a tehetséggondozás. 7-11. évfolyamig 122 diák vesz részt az egyhetes programon.

Bagladi Milán: „Számomra ez egy remek lehetőség, hogy bővítsem a tudásomat és újabb eredményeket érjek el a versenyeken.”

Húsz helyi jelentkezett, de még Debrecenből is érkeztek fiatalok. Határontúli tanulók is színesítik az összetételt. A hét nap alatt összesen tizenhét matematikafoglalkozást tartanak. 

Pozsonyi Vera: „Nagyon szeretem az algebrai részeket, főleg a számelmélet, oszthatóság, a geometriait azt nem annyira, de azokat is szeretem.”

A Matematika Nyári Egyetem 1975-ben jött létre. Kezdetekben a megyei tanács rendezte, később magánemberként, majd 1993-tól alapítványi keretek közt szervezi dr. Pintér Ferenc. A cél a mai napig változatlan, a tehetséges fiataloknak legyen kedve a matematikához. 

Remeténé Orvos Viola: „Igyekszünk, hogy eltérőek legyenek a tanóraitól, hogy ne unják annyira a gyerekek, de az okos gyerekeknek szerintem elég, ha csak érdekes feladatokat hozunk, mert az már önmagában jó és szórakoztató nekik.”

A táborban országosan elismert tanárok tartják a foglalkozásokat. A szervezőknek az is célja, hogy a veszprémi Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozót is népszerűsítsék a diákok körében.

„Ez a mostani nyári tábor kicsikét lazább, de mégis komolyabban foglalkozunk matematikával, kedvet csinálunk a gyerekeknek, hogy érdemes komolyan dolgozni és egyben felhívjuk a figyelmet az Erdős-programra, hogy hat hétvégére jöjjenek oda és egy-egy hétvégén 14 matematikaóra van. Elmondható, hogy abban a programban az országos tanulmányi verseny első tízéből hat-hét gyerek minden évben onnan van” -nyilatkozta dr. Pintér Ferenc szervező, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke. 

A diákoknak délutánonként szabadidős programokat is biztosítanak, lehetőség van strandolásra is. A szervezők örülnek, hogy a keszthelyi VSZK-ban rendezhetik meg a Matematika Nyári Egyetemet. Az iskola elhelyezkedése, a kollégiumi elhelyezés és a felszereltség miatt is ideális számukra ez a helyszín.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
 
Kovács Kati is fellépett a Vonyarci Búcsún és Falunapon. Sokan voltak kíváncsiak az énekesnőre.
 
Egy éves a ZR Team Keszthelyi Brasil Jiu-Jitsu SE gyermek csapata.
 
Sztárvendég is érkezett a Happy Dixieland Band 10 éves évfordulóján adott koncertre.
 
A kerek évfordulós tagokat köszöntötték, a legidősebb tag betöltötte a 90 évet.
 
A Heidenheim-i iskola tanulói és a vajdások közösen dolgozzák fel a keszthelyi mondakincset.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár