Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tehetséggondozás felsőfokon
2022. jún. 23. csütörtök | Keszthely
Tehetséggondozás felsőfokon
Matematika Nyári Egyetem zajlik a VSZK-ban. A Matematikai Tehetségekért Alapítvány általános- és középiskolás diákokat hívott a városba. A tanórainál lazább keretek közt foglalkoznak, komolyabb szinten a matematikával. A program 47 éves fennállása óta számos kutató és neves matematikus került ki a táborozók köréből.

Grafilogikával, algebrával, számelmélettel és a matematika számos területével foglalkozhatnak a résztvevők. Hegyháti Máté diákként jött először a táborba, ma már ő is tanít.  

„Nagyon örülök annak, hogy amit annak idején én is kaptam az oktatóktól, az a tudás, az a fajta attitűd, segítség, szemléletmód, illetve akár az órákon kívüli beszélgetések, most ugyanezt a következő generációnak én is átadhatom” - nyilatkozta a Soproni Egyetem Informatikai és Matematikai Intézetének vezetője. 

A tábor elsődleges célja a tehetséggondozás. 7-11. évfolyamig 122 diák vesz részt az egyhetes programon.

Bagladi Milán: „Számomra ez egy remek lehetőség, hogy bővítsem a tudásomat és újabb eredményeket érjek el a versenyeken.”

Húsz helyi jelentkezett, de még Debrecenből is érkeztek fiatalok. Határontúli tanulók is színesítik az összetételt. A hét nap alatt összesen tizenhét matematikafoglalkozást tartanak. 

Pozsonyi Vera: „Nagyon szeretem az algebrai részeket, főleg a számelmélet, oszthatóság, a geometriait azt nem annyira, de azokat is szeretem.”

A Matematika Nyári Egyetem 1975-ben jött létre. Kezdetekben a megyei tanács rendezte, később magánemberként, majd 1993-tól alapítványi keretek közt szervezi dr. Pintér Ferenc. A cél a mai napig változatlan, a tehetséges fiataloknak legyen kedve a matematikához. 

Remeténé Orvos Viola: „Igyekszünk, hogy eltérőek legyenek a tanóraitól, hogy ne unják annyira a gyerekek, de az okos gyerekeknek szerintem elég, ha csak érdekes feladatokat hozunk, mert az már önmagában jó és szórakoztató nekik.”

A táborban országosan elismert tanárok tartják a foglalkozásokat. A szervezőknek az is célja, hogy a veszprémi Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozót is népszerűsítsék a diákok körében.

„Ez a mostani nyári tábor kicsikét lazább, de mégis komolyabban foglalkozunk matematikával, kedvet csinálunk a gyerekeknek, hogy érdemes komolyan dolgozni és egyben felhívjuk a figyelmet az Erdős-programra, hogy hat hétvégére jöjjenek oda és egy-egy hétvégén 14 matematikaóra van. Elmondható, hogy abban a programban az országos tanulmányi verseny első tízéből hat-hét gyerek minden évben onnan van” -nyilatkozta dr. Pintér Ferenc szervező, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke. 

A diákoknak délutánonként szabadidős programokat is biztosítanak, lehetőség van strandolásra is. A szervezők örülnek, hogy a keszthelyi VSZK-ban rendezhetik meg a Matematika Nyári Egyetemet. Az iskola elhelyezkedése, a kollégiumi elhelyezés és a felszereltség miatt is ideális számukra ez a helyszín.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. jún. 4. kedd 16:38 | Keszthely
A Város Napja alkalmából tartotta meg első koncertjét a Habsburg Kinga Alapítvány.
| 2023. máj. 9. kedd 17:24 | Keszthely
A legtöbben ettől a vizsgától tartanak a legjobban, a Vajdában azonban jellemzően nem okoz problémát.
| 2021. már. 26. péntek 16:42 | Keszthely
Mácsai Dániel első helyezett lett a matematika Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.
| 2020. okt. 16. péntek 19:06 | Keszthely
Matematikából is remekeltek a vajdás diákok.
| 2020. már. 11. szerda 19:07 | Keszthely
A matematikát ünnepelve versenyeztek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.