Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szigetüzemű mérőállomások a Balatonon
2022. jún. 15. szerda | Keszthely
Szigetüzemű mérőállomások a Balatonon
Korszerű megfigyelőrendszereket telepítettek tavasszal a Balatonba. Hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat létesítettek a magyar tengeren. A szakemberek célja, hogy folyamatosan nyomon követhessék a tóban végbemenő változásokat. A vízügy uniós és hazai forrásból valósította meg a beruházást.

A szigetüzemű mérőállomásokat a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében helyezték el. Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében gyűjtik az adatokat.

Ez egy multiparaméteres vízminőségszonda. Ez a műszer méri a klorofil szintet, PH-értéket, oldott oxigént, zavarosságot és a hőmérsékletet. A vízügy munkatársai az algatevékenységet tudják nyomon követni.

„Elsősorban a Balaton tápanyagterhelésének a modelljét pontosítja, hogy mekkora szervesanyag-terhelés éri a Balatont. Illetve ezeknek az adatoknak a segítségével tudnak a döntéshozók meghozni bizonyos súlyos döntéseket, hogy ha változik a vízminősége, akkor milyen lépéseket kell tenni, például vízminőségi kotrás, vagy figyelmeztetni a lakosságot” - nyilatkozta Kerti Balázs, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztályának vezetője. 

A mérőállomásokat a vízügy üzemelteti, rajtuk kívül Országos Meteorológiai Szolgálat gyűjt adatokat: léghőmérséklet, szélsebesség- és irány, valamint páratartalom. A platform energiaellátását napelem biztosítja. Viharjelző berendezés is van az oszlopon.

Kayser Miklós, a Keszthelyi Yacht Club vitorlázója: „Ez nekünk egy tájékozódási pont, hogy tudjuk hogy itt van.  Illetőleg az ezen mért széladatokat,a mihez hozzá tudunk férni, azokat fel tudjuk használni a hajózásnál, hogy tudjuk milyen szél van az öbölben és nem csak a partokon.”

A mérőállomás a márciusi tesztüzem után, április óta dolgozik élesben. A mederbe rögzített cölöpalap télen, jegesedési időszakban is a vízben marad. A műszereket azonban majd leszerelik. A platformot megfigyelő kamerákkal is felszerelték. 

A platformon időnként ragadozó madarak hangja és más effektek szólalnak meg. A sirályokat és kormoránokat próbálják távol tartani, hogy csökkentsék a mérőállomás szennyezettségét.

A műszerek által begyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. A vízügy szándéka, hogy ezeket mindenki számára elérhetővé teszik digitális tájékoztatótáblákon és webes felületeken.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
Kiváló a Zala vármegyei természetes fürdőhelyek vízminősége – derül ki a Kormányhivatal sajtóközleményéből.
| 2023. szep. 20. szerda 13:39 | Keszthely
A Balatoni Szövetség keszthelyi elnökségi ülésén tárgyaltak az algavirágzásról, mederkotrásról.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:19 | Zalavár
A vízügy pályázatának keretében a Kis-Balaton két nagyműemlékét újították fel.
| 2022. jún. 17. péntek 18:46 | Keszthely
A szakemberek rendszeresen vizsgálják a természetes fürdőhelyeket.
| 2021. aug. 13. péntek 18:26 | Balaton
A balatoni Szövetség elnöke úgy fogalmazott, ez a tó vízminősége szempontjából is fontos lenne.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.