+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szigetüzemű mérőállomások a Balatonon
2022. június 15. szerda 18:31 - Keszthely
Szigetüzemű mérőállomások a Balatonon
Korszerű megfigyelőrendszereket telepítettek tavasszal a Balatonba. Hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat létesítettek a magyar tengeren. A szakemberek célja, hogy folyamatosan nyomon követhessék a tóban végbemenő változásokat. A vízügy uniós és hazai forrásból valósította meg a beruházást.

A szigetüzemű mérőállomásokat a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében helyezték el. Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében gyűjtik az adatokat.

Ez egy multiparaméteres vízminőségszonda. Ez a műszer méri a klorofil szintet, PH-értéket, oldott oxigént, zavarosságot és a hőmérsékletet. A vízügy munkatársai az algatevékenységet tudják nyomon követni.

„Elsősorban a Balaton tápanyagterhelésének a modelljét pontosítja, hogy mekkora szervesanyag-terhelés éri a Balatont. Illetve ezeknek az adatoknak a segítségével tudnak a döntéshozók meghozni bizonyos súlyos döntéseket, hogy ha változik a vízminősége, akkor milyen lépéseket kell tenni, például vízminőségi kotrás, vagy figyelmeztetni a lakosságot” - nyilatkozta Kerti Balázs, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztályának vezetője. 

A mérőállomásokat a vízügy üzemelteti, rajtuk kívül Országos Meteorológiai Szolgálat gyűjt adatokat: léghőmérséklet, szélsebesség- és irány, valamint páratartalom. A platform energiaellátását napelem biztosítja. Viharjelző berendezés is van az oszlopon.

Kayser Miklós, a Keszthelyi Yacht Club vitorlázója: „Ez nekünk egy tájékozódási pont, hogy tudjuk hogy itt van.  Illetőleg az ezen mért széladatokat,a mihez hozzá tudunk férni, azokat fel tudjuk használni a hajózásnál, hogy tudjuk milyen szél van az öbölben és nem csak a partokon.”

A mérőállomás a márciusi tesztüzem után, április óta dolgozik élesben. A mederbe rögzített cölöpalap télen, jegesedési időszakban is a vízben marad. A műszereket azonban majd leszerelik. A platformot megfigyelő kamerákkal is felszerelték. 

A platformon időnként ragadozó madarak hangja és más effektek szólalnak meg. A sirályokat és kormoránokat próbálják távol tartani, hogy csökkentsék a mérőállomás szennyezettségét.

A műszerek által begyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. A vízügy szándéka, hogy ezeket mindenki számára elérhetővé teszik digitális tájékoztatótáblákon és webes felületeken.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus