+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tartsuk be a szabályokat a Balatonon is!
2022. május 23. hétfő 18:43 - Vonyarcvashegy/Keszthely
Tartsuk be a szabályokat a Balatonon is!
Még el sem kezdődött a nyár, de már volt dolguk a vízirendőröknek. Áprilisban szörfösöket, a hétvégén pedig egy elsodródott vitorlás utasait kellett menteniük. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, minden évszakban legyünk körültekintőek a Balatonon, tartsuk be a szabályokat és figyeljük a viharjelzést!

Egyre népszerűbb a Balatonon is a szörfözés. Akit érdekel ez a sportág, pár óra alatt meg is tanulhatja az alapokat. Fontos azonban, hogy a kezdő deszkások körültekintően, lehetőleg partközelben és megfelelő időjárási körülmények között sportoljanak. Erős szélben ugyanis még a gyakorlott szörfösök is bajba kerülhetnek.

„Tudni kell a Balatonról azt, hogy a jellemző szélirány, ami fel szokott erősödni, az az északnyugati. Egy északnyugati szélben ha az északi partról megy ki valaki szörfözni, akkor számolni kell azzal, hogyha felerősödik a szél, akkor sokkal nehezebben tud visszajönni a partra. valószínűleg ez történt akkor is, amikor kimentették a szörföst, hogy bement, szörfözött kicsit, elfáradt, beerősödött a szél, és onnantól kezdve esetleg nem tudta felemelni a vitorlát, nem tudott a part felé jönni, és ezért kellett kimenteni.” - mondta egy szörfoktató, Imre Tibor.

Tudni kell, hogy a szörfön a mentőmellény használata kötelező, de a szakemberek sisak viselését is ajánlják. Ha valaki bajba kerül, a szörfdeszkát soha ne engedje el. Próbáljon vészjelzést leadni, akár valamilyen elektronikus eszközzel, akár a karjával integetve.

A vízirendőrök március közepétől látnak el folyamatos szolgálatot a vízen. Egyelőre a hétvégék a zsúfoltabbak, akkor van a legtöbb ember a tónál. A vízirendőrök minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy a különböző sporteszközöket, járműveket nagy körültekintéssel használják a tulajdonosok. A szabálykövetés nagyon fontos a strandolók esetében is.

„Legjobban a viharjelzésre figyeljenek oda. Most már nagyon sok helyen van viharjelző készülék a Balatonon. Én azt javaslom mindenképpen, hogy még otthon tájékozódjanak az időjárásról, nagyon jó előrejelző rendszerek vannak, az interneten számtalan hozzáférhető porták van, ahol meg tudják nézni, hogy milyen időjárás várható. Amikor lent vannak a vízparton vagy a vízen, folyamatosan figyeljék a viharjelző készülékeket.” - tájékoztatott Hetényi-Marton Tamás, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Vízirendészeti Rendőrőrsének parancsnoka.

A rendőrség felhívja a strandolók figyelmét, hogy kizárólag a kijelölt fürdőhelyeket használják. Ezeken megtalálhatók a biztonságos fürdés szabályai és a meder sajátosságai is. Ugyanakkor vízimentők is rendelkezésre állnak, akik segítenek, ha baj van. A vízirendőrség kampányokkal, fejlesztésekkel igyekszik csökkenteni a baleseteket.

„A RIB hajóflotta, ez egy gumihajó flottának, mentőhajó flottának a beszerzése, modernizációk, a sok pályázat, amit sikerrel elnyertünk, rengeteg strandprogram, megelőzési program vagy akár a Mentőöv programnak a bevezetése az mindenképpen hozzájárulhatott ahhoz, hogy csökkent, markánsan csökkent a ’90-es évek eleje óta a vízibalesetek száma a Balatonon.” - tájékoztatott Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Jön a nyár, egyre többen mennek strandolni. Figyeljünk a saját és egymás biztonságára is – hangsúlyozzák a vízirendőrök.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár